Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Een andere toon bij diergezondheid’

Bestuurders die ongeremde groei aanjoegen, zouden hun functie ter beschikking moeten stellen.

Het is nog geen 2 jaar geleden dat ik een avond bezocht over verduurzaming van de veestapel. Toon uit Brabant kwam vertellen dat de melkkoeien een jaar langer moesten leven. Toon praat veel, heel veel. Zo praat Toon al heel lang over IBR- en BVD-vrij worden. Toon vertelde en passant dat hij met zijn zoon hun melkveebedrijf had verdubbeld van 100 naar 200 melkkoeien. Nog even wat grond erbij rommelen en het bedrijf was klaar voor de toekomst. Hij durfde zelfs te stellen dat boeren in de zaal die niet dezelfde plannen hadden, zichzelf een spiegel voor moesten houden om te zien of zij wel die ondernemers kwaliteiten bezaten waar de melkveesector op zat te wachten. Het leverde hem direct al een boze reactie op van een veehouder die naast zijn 80 koeien liever koos voor zijn gezin dan voor meer koeien.

Toon uit Brabant vertelde dat hij zijn bedrijf had verdubbeld van 100 naar 200 melkkoeien. Nog even wat grond erbij rommelen en het bedrijf was klaar voor de toekomst.

‘Veel andere melkveehouders moeten bloeden voor gedrag groeiers’

Nu weten we inmiddels waar toe het ondernemerschap zoals Toon dat voorstaat toe heeft geleid: tot fosfaatoverschotten en derogatie-nachtmerries. ‘Nepondernemers’ die niet kozen voor groei maar voor hun gezin, voor verbreding, biologisch boeren, voor de natuur of hun omgeving; zij moeten allen nu bloeden voor het ondernemerschap van de groeiers.

‘Bestuurders die groei aanwakkerden zijn deel van het probleem’

Bestuurders die groei aanwakkerden, moeten beseffen dat zij zelf nu een onderdeel van het fosfaat- en derogatieprobleem zijn geworden. Het vertrouwen van de ‘nepondernemers’ in deze bestuurders is weg. Als onderdeel van de oplossingen is het beter dat bestuurders als Toon, Kees en Hans ook hun functies beschikbaar stellen en hun verlies nemen. Door hun functies en hun functioneren in de derogatiesnelkookpan te gooien, vergroten ze de kans op een verdedigbare oplossing voor deze moeilijke materie. Fijn dat Romijn met van Dam mee wil naar Brussel. Maar als de helft van de Nederlandse melkveehouders geen vertrouwen heeft in zijn inbreng, is zijn missie bij voorbaat gedoemd te mislukken omdat deze niet op draagvlak kan rekenen.

Rekening houden met grondgebonden bedrijven

Bij het zoeken naar de oplossing zal een andere toon moeten worden aangeslagen. Een met respect voor de grondgebonden bedrijven en voor de ‘nepondernemers’ die best bereid zijn mee te denken over oplossingen. Er zal deze bedrijven perspectief geboden moeten worden voor de toekomst zodat zij straks niet opnieuw de dupe worden van het ‘ondernemerschap’ van de groeiers.

De beste en meest rechtvaardige oplossing voor het fosfaatoverschot is en blijft enkel korten over de groei van de laatste 3 jaren. Pijnlijk maar eerlijk, want u en ik zouden toch niet willen dat buurman’s auto in beslag wordt genomen omdat wij te snel gereden hebben?

De beste en meest rechtvaardige oplossing voor het fosfaatoverschot is en blijft enkel korten over de groei van de laatste 3 jaren.

Fosfaatrechten afromen en verdelen onder verantwoorde groeiers

Afgeroomde fosfaatrechten moeten daarna verdeeld worden onder bedrijven die maatschappelijk verantwoord kunnen groeien. Dat is een andere toon over ondernemerschap. Maar als de sector deze toon zelf niet aanslaat dan doen anderen dit straks voor ons. In maart zijn er verkiezingen en er zijn voldoende politieke partijen die minder leuke oplossing hebben voor al onze veehouderij problemen. Zo’n andere toon vindt niemand leuk.

Beheer
WP Admin