Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

‘Zuiver water en milieu’

Trump is nog maar net verkozen en nu al heeft hij een hand vol verkiezingsbeloftes geschonden. Zijn benoemingen zijn wel in stijl met zijn campagne, ongetwijfeld veel protectionisme en middeleeuwse introductie van waarden en normen.

Dit soort leiders, gekozen vanwege afkeer van de gevestigde orde door de kiezers, benauwt mij. Het is democratie, zegt men. Ik vind het troebel water. Hij wil ook het klimaatverdrag van Parijs opnieuw bediscussiëren en de steenkool- en olie-industrie laten opbloeien. Zoals het nu lijkt heeft milieuzorg niet veel van hem te verwachten.

Dan gaan we naar Nederland; nog steeds geen groen licht voor derogatie. Wel een halfbakken voorstel van de zuivel, dat LTO is gaan uitleggen. Volgens mij zal het onvoldoende effectief zijn. Het voerspoor gaat wel lopen, maar koeien van stoppers, waar gaan die heen? Het zullen er niet genoeg worden. En melk quoteren, en er dan van uitgaan dat er navenant minder koeien komen?

‘Korting moet voor iedereen gelden’

Dat laatste gaat niet op; boeren zullen koeien minder laten produceren, om vervolgens de productiepower weer te mobiliseren als het 1 januari 2018 is. Een paar fosfaatrechten kopen en hop, daar gaat ‘ie weer. Willen we echt laten zien dat we derogatie willen behouden, en dat is een must, dan moeten er echt minder koeienstaarten aanwezig zijn in 2017. En die korting geldt dan voor iedereen. Uitzonderingen mogen er nagenoeg niet komen, iedereen is onderdeel van het geheel. Extensieve boeren hebben vervolgens minder investering nodig om weer uit te breiden.

‘Veehouderij in brand’

De veehouderij staat in brand, nu geen stagnatie; er moet geblust worden en er is snelheid geboden. Veel water hebben we daarvoor nodig. Wanneer we derogatie voor 2017 en de vier jaar daarna hebben veiliggesteld, ga dan maar stevig de discussie oppakken hoe een toekomstbestendig mestbeleid eruit moet zien. Door stevig gebruik te maken van de bedrijfskringloopwijzer, met input van regionale stikstof- en fosfaatanalysegegevens.

Mesdaggegevens en analyses komen niet altijd overeen met de informatie die de waterschappen gebruiken. Deze laatste vormen wel de bron voor mestbeleid. Hoog tijd om ook dat bassin van troebel water te zuiveren. Daar gaan wij als Wetterskip mee aan de gang.

Beheer
WP Admin