Boer meets burger in de melkput - Foto: Jan Willem Schouten RundveeOpinie

‘Boer meets burger in de melkput’

Als de vrouw me vraagt hoe die koeien dan toch onderin de melkput komen, zodat we ze kunnen melken, kost het me moeite niet te lachen. Oké, denk ik, wat voor ons volstrekt logisch is, is dat voor een burger duidelijk niet.

Ik vertel dat wij onderin staan en dat de koeien bovenop het plateau staan, dat ronddraait. Ze kijkt me vol ongeloof aan. Dan leg ik uit dat wij op deze manier goed zicht hebben op het uier en niet continu hoeven te bukken bij het schoonmaken en onderhangen van de melkstellen. Dat klinkt toch wel logisch.

Filmpje voor open dag

Meteen realiseer ik me dat het hoog tijd is om een bedrijfsfilmpje te maken voor de volgende open dag. En dan moet ik ook maar meteen het hele kaasmaakproces erbij zetten, want ook dat levert vaak veel vragen op.

Afgelopen zaterdag hadden we weer een open dag en dat filmpje moest er natuurlijk wel zijn. Omdat ik het best presteer onder hoge druk, werd het een kwestie van op de laatste dag filmen en monteren. Wijnand moest er ook aan geloven in de melkput. Op de foto of film verschijnen is niet zijn hobby. Dat hij er nu een paar keer ietwat geïrriteerd op staat, is tot mijn vermaak dan ook volledig verklaarbaar. Op de open dag wordt de film continu gedraaid en onze bezoekers smullen ervan. Ik zie dat veel mensen de moeite nemen de volledige 15 minuten af te kijken.

Discussie over voedselveiligheid

We laten de bezoekers ook drie soorten melk proeven. Gangbare en biologische uit de supermarkt, en die van onze eigen koeien. Eén zeer oplettende bezoekster vraagt of die rauwe melk wel veilig is. Ze koopt zelf altijd melk bij een boerin in de buurt en die zegt er altijd bij dat het eerst moet worden gekookt.

Er volgt een heel interessante discussie met meerdere bezoekers over voedselveiligheid en risico’s. Ik vertel dat ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest. Maar toch vind ik dat consumenten hun rauw gekochte melk moeten koken voor gebruik. Gelukkig komt daarop niet de vraag of ik onze eigen melk dan ook eerst kook. Dat zou het alleen maar verwarrend maken.

Ze proeven wel allemaal het grote verschil in smaak en romigheid tussen de supermarktmelk en die van ons. En we krijgen meermaals het aanbod van een enthousiaste bezoeker om eens te komen helpen met melken of kaasmaken. Dat zijn goede tekenen; waardering voor ons vak en interesse om er meer van te leren!

Beheer
WP Admin