Foto: Peter Roek RundveeOpinie

‘Productieplafond mest op bedrijf enige oplossing’

Volgens Piet van der Til is een mestproductieplafond op bedrijfsniveau de enige oplossing voor het derogatieprobleem, samen met de toekenning van fosfaatrechten.

Tijdens onze vakantie in Engeland werden wij geconfronteerd met fosfaatrechten. Dit om de fosfaatproductie van de melkveehouderij weer onder een ooit afgesproken plafond te brengen. Tussen toen we op vakantie waren en nu, is er veel gebeurd. Het prachtige Engeland wil een Brexit. De mensen die wij hebben gesproken waren daar mordicus op tegen, en wij dreigen de derogatie te verliezen. Twee verschillende zaken die één ding gemeen hebben: de gevolgen kunnen enorm zijn.

Europa heeft gesproken, zoals het Nederlandse, opgetuigde fosfaatsysteem er nu bij ligt, wordt er staatssteun gegeven. Tot mijn grote verbazing wordt de oplossing gezocht in het naar beneden brengen van de fosfaatproductie tot onder het afgesproken plafond van ooit, al zou er dan geen sprake meer zijn van staatssteun. Volgens mij slaat de minister hier de plank mis.

Boerderijmestproductieplafond versus industriële mest

Europa geeft een toelichting op haar bevindingen. Het fosfaatplafond is een verantwoordelijkheid van iedere ondernemer. Met andere woorden: behalve het aantal dieren op de peildatum, dienen ook de opgegeven hectares een bepalende factor te zijn. De mestproductie op bedrijfsniveau dient in verhouding te staan met de opgegeven hectares. Behalve de plaatsingsruimte kan daar een hoeveelheid worden opgeteld die wordt afgenomen door de akkerbouw. Dit in de onbewerkte vorm waar Cumela om vroeg.

Dit is dus het ‘boerderijmestproductieplafond’. Bedrijven die daar bovenuit komen met de mestproductie, produceren industriële mest. Dit is de mest die volledig moet worden bewerkt en vervolgens geëxporteerd. Europa vind het verstrekken van fosfaatrechten aan het boerderijmestproductieplafond geen staatssteun, maar het verstrekken van fosfaatrechten aan industriële mest wel.

Productieplafond op bedrijfsniveau

Hier zit de crux, daarom dient er op bedrijfsniveau het bedrijfsmestproductieplafond te worden vastgesteld. Hier kunnen dan fosfaatrechten aan gekoppeld worden. Met betrekking tot de industriële mest kunnen onderhandelingen met Brussel worden gevoerd. Aan de extra fosfaatruimte die dit eventueel oplevert kunnen industriële fosfaatrechten worden gekoppeld. Mest van deze rechten mag alleen worden verwerkt en geëxporteerd.

‘Zonder derogatie rest ons een Nexit, want dan is het milieutechnisch gezien waardeloos boeren’

Derogatie is verbondenheid met de grond. Als op deze wijze het fosfaatsysteem wordt opgetuigd, is er geen sprake van staatssteun. Hoe eerder fosfaatrechten op deze manier worden ingevoerd, des te sneller is er duidelijkheid en de benodigde goedkeuring vanuit Brussel. Anders rest ons een Nexit, want zonder derogatie is het milieutechnisch gezien waardeloos boeren. Kunstmest strooien, mest verwerken terwijl het anders kan, is echt slecht voor het milieu.

Beheer
WP Admin