Averechtse tactieken rond fosfaatplan - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Averechtse tactieken rond fosfaatplan’

Het fosfaatplan voor de melkveehouderij in 2017 was amper bekend of de eerste pogingen begonnen al om het in de prullenbak te krijgen.

Boeren zijn inmiddels zo verdeeld over de aanpak om de melkveestapel kleiner te krijgen, dat elke poging om met een breed gedragen plan te komen, mislukt. Inmiddels is duidelijk dat ook binnen en tussen zuivelbedrijven de inzichten sterk verschillen. DOC Kaas-bestuurder Arjan Schimmel is uit ketenorganisatie ZuivelNL gestapt. Netwerk Grondig heeft een klacht bij de kartelwaakhond ACM ingediend en werkt met natuur- en milieuorganisaties een alternatief plan uit. Kern van dat verhaal is afblijven van biologische en grondgebonden bedrijven.

Deze week zal blijken hoe de verhoudingen in Den Haag en Brussel liggen. Kiest een meerderheid van de Tweede Kamer met hulp van de PvdA toch voor het ontzien van grondgebonden? En wat als Brussel dan net akkoord is gegaan met de plannen van de zuivelsector? Het is een puinhoop met verdeelde puinruimers.

Grip op het noodplan

Politieke partijen willen grip hebben op het noodplan voor 2017, omdat er overheidsgeld mee is gemoeid. De sector draagt zelf €25 miljoen bij. De grootste bijdrage komt misschien wel van de Rabobank. Stoppers krijgen in feite een gegarandeerd voorschot van €1.200 per koe voor fosfaatrechten die ze in 2017 inleveren. Het kan Rabobank in theorie €72 miljoen gaan kosten, op basis van 60.000 koeien. Dat is het geval als in 2018 de fosfaatrechten minder dan de genoemde €1.200 opleveren. Het verschil wordt dan door de bank bijgepast, volgens het sectorplan.

Averechtse tactiek

Niet een geheel denkbeeldig scenario, als de derogatie niet wordt verlengd. Wat is dan de waarde van fosfaatrechten als er meer dan genoeg zijn? Het aantal bedrijven dat zonder derogatie nog grondgebonden is, is veel kleiner dan met derogatie, om maar iets te noemen. Een misschien terechte tactiek voor de eigen doelgroep kan het totaalplan voor behoud van derogatie om zeep helpen. Als dat anderen weer doet afhaken, wordt het maar zo een averechtse tactiek.

Beheer
WP Admin