Martijn van Dam - Foto: ANP RundveeOpinie

‘Opkoopregeling koeien afdoende?’

De ontwikkeling van het melkveehouderijbeleid begint steeds meer op een soap te lijken. De laatste verrassing is het uitstel van de invoering van de fosfaatrechten, omdat de huidige voorstellen volgens de Europese Commissie een vorm van staatssteun inhouden.

Ik had nooit kunnen bedenken dat een stelsel waarbij een flink deel van de melkveehouders koeien moet afstoten of rechten moet kopen, als steun zou worden beschouwd. De juristen van Economische Zaken hadden dat blijkbaar evenmin in de gaten.

Echte oorzaak bij voorgangers Van Dam

Nu is die arme staatssecretaris Martijn van Dam de kwaaie pier, terwijl de echte oorzaak ligt bij zijn voorgangers, die, samen met de meerderheid van de Tweede Kamer en het spraakmakend deel van het bedrijfsleven, hebben nagelaten tijdig adequate maatregelen te treffen om de melkveehouderij na het afschaffen van de quotering in goede ecologische en maatschappelijke banen te leiden. En hoe later je begint met bijsturen, des te groter is de averij als de wal het schip keert.

Intussen wordt de kans op behoud van de derogatie steeds kleiner. Volgens Wageningen Economic Research (LEI) kost het verdwijnen daarvan de melkveehouders €150 miljoen à €160 miljoen extra aan mestafzet en kunstmest. Maar dat was op basis van de situatie in 2013, dus daar komt nog wel wat bij. Dan heb je het al gauw over zo’n €10.000 gemiddeld per bedrijf. Dat hakt er stevig in. Bovendien wordt dan dierlijke mest vervangen door kunstmest, wat om verschillende redenen ongewenst is.

De veelgeplaagde staatssecretaris stelt nu geld beschikbaar om koeien uit productie te nemen. Zo’n maatregel ligt voor de hand. Zeker nu de melkprijs aantrekt, zou het echter wel eens een vorm van dweilen met de kraan open kunnen zijn. De ene veehouder levert koeien in, de andere breidt de veestapel uit. Dan blijft het gevaar bestaan dat de derogatie verdwijnt.

Opkoopregeling én snel invoeren fosfaatrechten

Daarom zou het beter zijn zo’n opkoopregeling te combineren met op korte termijn in te voeren fosfaatrechten, die pas overdraagbaar worden als de fosfaatproductie beneden het plafond komt. Ik kan me niet voorstellen dat de EU daar bezwaren tegen zou hebben, maar wellicht schiet mijn voorstellingsvermogen tekort.

Beheer
WP Admin