Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Minder voor boer en meer voor FrieslandCampina’

“Slecht moment van FrieslandCampina om voor te stellen de boeren minder van de winst te geven omdat ze zelf de kas willen spekken”, foetert Hanna.

“De boer teert in, onze coöperatie maakt winst en dan zeggen dat ze minder ledenobligaties uitkeren. Over timing gesproken.”

Hanna heeft een punt. Bij een slechte melkprijs hoort een coöperatie samen met de leden pijn te lijden. FrieslandCampina doet het andersom. Ze maken de pijn bij de boer groter om zelf te profiteren. Dat directeuren dit willen, kan ik me indenken. Dat boerenbestuurders hier mee instemmen, verbaast me. Het lijken wel schoothondjes van de directie.

‘Jullie hebben kortetermijnbril op’

“Jullie hebben de kortetermijnbril op”, wijst Hans ons terecht. “Als je coöperatie hoog in het vaandel hebt, moet je aan de toekomst denken. Dat doet FrieslandCampina. Die wil meer financiële body hebben. Ze willen elders in de wereld investeren en dat brengt risico’s met zich mee. Dan moet je extra vet op de botten hebben.”

“Nou, nou.” Hanna kijkt verbaasd. “Dat zegt iemand die een paar jaar terug nog geïnformeerd heeft of hij bij A-ware kon leveren. En dan nu een coöperatieve preek houden. Ik kan het niet meer volgen.”

‘FrieslandCampina kijkt vooruit’

“Jammer dan”, zegt Hans schouderophalend, “FrieslandCampina doet hetzelfde als elke goed geleide onderneming. Je had het over A-ware. Reken maar dat die zorgt voor voldoende eigen vermogen. Die betaalt geen cent te veel aan de boeren. Alles wat overblijft, gaat naar het eigen vermogen. Het verschil met de coöperatieve onderneming is dat wij nog een deel van de winst krijgen en dat A-ware alles voor zichzelf houdt. En weet je waarom ik blij ben dat we bij FrieslandCampina zijn gebleven? Omdat die vooruit kijkt om blijvend een goede melkprijs te betalen. En daar is een sterk eigen vermogen voor nodig.”

Overtuigende taal van Hans. Als je kijkt naar Vion, dan is die door gebrek aan eigen vermogen te koop. ForFarmers ging naar de beurs om het eigen vermogen op te krikken.

Conclusie: hoe zuur ook met de lage melkprijs, het is goed dat FrieslandCampina meer reserveert.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin