Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Minder melkvee is belangrijke eerste stap’

Het is nog lang geen gelopen koers in Brussel, waar op zijn zachtst gezegd enige argwaan bestaat over het Nederlandse mestbeleid.

Een hoorzitting kan duidelijkheid scheppen over een lastig onderwerp. Bij de hoorzitting over fosfaatrechten afgelopen week in de Tweede Kamer lukte dat niet. De Kamerleden kregen veel verschillende meningen te horen. Snel invoeren zei de zuivelsector via Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina. En dan ook meteen de Kringloopwijzer invoeren graag. Geen Kringloopwijzer invoeren, zeggen anderen zoals Frits van der Schans van het CLM. Op die manier blijf je het fosfaatplafond overschrijden. De NMV pleitte voor specifiek beleid per bedrijf, weg met de generieke afrekening zoals nu gebeurt op basis van de Nitraatrichtlijn. Anderen pleiten voor een volledig grondgebonden melkveehouderij.

‘Juristen plaatsen vraagtekens bij onderdelen van de wet over fosfaatrechten’.

Enkele boeren lichtten hun specifieke knelsituatie toe. Ze kunnen rekenen op sympathie en begrip, maar of dat wat gaat opleveren is de grote vraag. Juristen plaatsen ondertussen vraagtekens bij onderdelen van de wet over fosfaatrechten. Vele procedures zullen volgen volgens hen, en die kunnen jarenlang duren. Uit de antwoordden die staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken eerder gaf op vragen van Kamerleden, blijkt dat knelgevallen op weinig clementie hoeven te rekenen. In ieder geval niet op basis van het wetsvoorstel dat nu in de Kamer ligt.

Derogatie

Behandeling van dat wetsvoorstel werd eind vorige week in ieder geval uitgesteld. Daarmee gaat het al snel richting jaarwisseling voor er duidelijkheid is over de zoveelste belangrijke aanpassing van de Meststoffenwet. Terwijl dat snel nodig is. Vorige week bleek dat van Dams voorganger, Sharon Dijksma, nog een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen over derogatie. Ze gaf een duidelijke winstwaarschuwing over een verlenging van de derogatie. Dat is nog lang geen gelopen koers in Brussel, waar op zijn zachtst gezegd enige argwaan bestaat over het Nederlandse mestbeleid. In die zin is de afvlakking van de groei van het aantal melkkoeien en de daling van de jongveeaantallen een belangrijke eerste stap. Of dat samen met fosfaatrechten genoeg is om Brussel te overtuigen, zal later blijken.

Beheer
WP Admin