Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Kwantumtoeslag niet coöperatief’

Vergaderboeren hebben altijd een passend verhaal bij elke maatregel. Zo ook Piet Boer, scheidend voorzitter van FrieslandCampina. Dat blijkt uit de nieuwe voorstellen voor de melkregelingen.

Wat opvalt, is het verdwijnen van de kwantumtoeslag. Dat kost vele boeren geld. Het kan oplopen tot bijna €8.000 per jaar. Geen kattenpis dus.

“Ik waardeer het dat Piet Boer nu eerlijk zegt dat kwantumtoeslag niet coöperatief is”, zegt Hanna. “Dat geeft vertrouwen in de bestuurders.”

Kwantumtoeslag moest grotere boer binnenboord houden

Dat betwijfel ik. Dezelfde bestuurders betoogden altijd dat kwantumtoeslag een vergoeding was voor de besparingen die grotere boeren de fabriek opleverden. Niet waar dus. Het was gewoon een toeslag om de grotere boeren binnenboord te houden. Dat was toen nodig. Nu niet meer. FrieslandCampina voelt zich zo sterk dat een aantal grote boeren best mag vertrekken.

Maar dat doen ze niet. De melkprijs van RFC is veel te goed om afscheid te nemen. Bovendien zijn ze actief op vele markten met verschillende merken. Dat betekent ook voor de toekomst kans op een stevige melkprijs.

Dezelfde bestuurders betoogden altijd dat kwantumtoeslag een vergoeding was voor de besparingen die grotere boeren de fabriek opleverden. Niet waar dus. Het was gewoon een toeslag om de grotere boeren binnenboord te houden.

Bestuur haalt bij elke gewenste maatregel bijpassend verhaal uit trukendoos

Blijft het feit dat bestuurders bij elke door hen gewenste maatregel een passend verhaal uit de trukendoos halen. Waar of niet, ze vertellen het met verve en wij volgen als leden, gelijk kuikens een moedereend.

“Zeur niet”, zegt Hanna. “Wat toen verteld werd, was toen waar. Nu zijn er andere waarheden. Een bestuurder moet flexibel zijn. Boeren kunnen er nog wat van leren. Wij zijn zo traditioneel als de pest. We zijn bang voor alle veranderingen. Dat kost veel behoudende boeren uiteindelijke de kop.”

‘In mijn hart ook voor afschaffing kwantumtoeslag’

Zit wat in. In mijn hart ben ik ook een voorstander van het afschaffen van de kwantumtoeslag. En dat de seizoenstoeslagen verdwijnen, prima. Minder tevreden ben ik met de weidepremie. Typisch weer zo’n halfslachtig standpunt. Een beetje verhogen, maar lager blijven dan anderen. Terwijl de weidegang terugloopt. Angsthazerig beleid.

Weidepremie

Ik had veel meer waardering voor Piet Boer gehad als hij de weidepremie nu ook op minimaal 2 cent had gezet. Jammer dat hij dat niet durfde.

Minder tevreden ben ik met de weidepremie. Typisch weer zo’n halfslachtig standpunt. Een beetje verhogen, maar lager blijven dan anderen. Terwijl de weidegang terugloopt. Angsthazerig beleid.

Beheer
WP Admin