Redactieblog

4652 x bekeken 6 reacties

'Kwantumtoeslag niet coöperatief'

Vergaderboeren hebben altijd een passend verhaal bij elke maatregel. Zo ook Piet Boer, scheidend voorzitter van FrieslandCampina. Dat blijkt uit de nieuwe voorstellen voor de melkregelingen.

Wat opvalt, is het verdwijnen van de kwantumtoeslag. Dat kost vele boeren geld. Het kan oplopen tot bijna €8.000 per jaar. Geen kattenpis dus.

"Ik waardeer het dat Piet Boer nu eerlijk zegt dat kwantumtoeslag niet coöperatief is", zegt Hanna. "Dat geeft vertrouwen in de bestuurders."

Kwantumtoeslag moest grotere boer binnenboord houden

Dat betwijfel ik. Dezelfde bestuurders betoogden altijd dat kwantumtoeslag een vergoeding was voor de besparingen die grotere boeren de fabriek opleverden. Niet waar dus. Het was gewoon een toeslag om de grotere boeren binnenboord te houden. Dat was toen nodig. Nu niet meer. FrieslandCampina voelt zich zo sterk dat een aantal grote boeren best mag vertrekken.

Maar dat doen ze niet. De melkprijs van RFC is veel te goed om afscheid te nemen. Bovendien zijn ze actief op vele markten met verschillende merken. Dat betekent ook voor de toekomst kans op een stevige melkprijs.

Dezelfde bestuurders betoogden altijd dat kwantumtoeslag een vergoeding was voor de besparingen die grotere boeren de fabriek opleverden. Niet waar dus. Het was gewoon een toeslag om de grotere boeren binnenboord te houden.

Bestuur haalt bij elke gewenste maatregel bijpassend verhaal uit trukendoos

Blijft het feit dat bestuurders bij elke door hen gewenste maatregel een passend verhaal uit de trukendoos halen. Waar of niet, ze vertellen het met verve en wij volgen als leden, gelijk kuikens een moedereend.

"Zeur niet”, zegt Hanna. "Wat toen verteld werd, was toen waar. Nu zijn er andere waarheden. Een bestuurder moet flexibel zijn. Boeren kunnen er nog wat van leren. Wij zijn zo traditioneel als de pest. We zijn bang voor alle veranderingen. Dat kost veel behoudende boeren uiteindelijke de kop."

'In mijn hart ook voor afschaffing kwantumtoeslag'

Zit wat in. In mijn hart ben ik ook een voorstander van het afschaffen van de kwantumtoeslag. En dat de seizoenstoeslagen verdwijnen, prima. Minder tevreden ben ik met de weidepremie. Typisch weer zo’n halfslachtig standpunt. Een beetje verhogen, maar lager blijven dan anderen. Terwijl de weidegang terugloopt. Angsthazerig beleid.

Weidepremie

Ik had veel meer waardering voor Piet Boer gehad als hij de weidepremie nu ook op minimaal 2 cent had gezet. Jammer dat hij dat niet durfde.

Minder tevreden ben ik met de weidepremie. Typisch weer zo’n halfslachtig standpunt. Een beetje verhogen, maar lager blijven dan anderen. Terwijl de weidegang terugloopt. Angsthazerig beleid.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Vergaderboer mist de actualiteit#vanDam#Fosfaatrechten#vanavond een nieuwe column?#goede herfstvakantie gewenst en wat de boer betreft: Hij ploegde voort, fosfaatrechten of niet, derogatie of niet, gelukkig maar want de mens moet zich kunnen voeden, dat dan weer wel. Ook van Dam al is hij er niet voor de boer.

 • alco1

  Vergaderboer pleit voor een hogere weidemelk premie.
  Is het besef er wel dat dit niet is voor het welzijn van de dieren, maar voorde idiote afspraken die hierover gemaakt zijn.
  Weidemelk moet eigenlijk boete betalen vanwege al het apart ophalen.
  Milieu technisch moeten er veel meer kilometers gemaakt worden.
  Zelfs in de winter, als alle koeien op stal staan.
  Zelfs deze kinderlijke onzin kunnen ze nog niet uitleggen aan de consument.

 • Bennie Stevelink

  Bij Frieslandfoods hadden wij geen kwantumtoeslag. Die hebben wij tot mijn weerzin gekregen door de fusie met Campina. Het schijnt een harde eis van Campina te zijn geweest dat hun kwantumtoeslag werd overgenomen. Frieslandfoods heeft zich daar toendertijd bij neergelegd.
  Mijn weerzin tegen de kwantumtoeslag was dat wij daarmee terug keerden naar de cultuur van Coberco. Het vloekte met alles waar Frieslandfoods voor stond. Bij Frieslandfoods leerden wij dat ledenmelk geen lust maar een last was. Men had alleen belang bij die melk die positief bijdroeg aan de winst. De rest van de melk kon je beter kwijt zijn.

  FC moet 1,2 miljard liter doorleveren via DMF tegen de garantieprijs en eerder zelfs onder de garantieprijs. Melk van boeren die overstappen naar een andere verwerker wordt op het volume van DMF in mindering gebracht. De melk die via DMF wordt doorgeleverd draagt niet bij aan de winst maar moet aan het eind van het jaar wél meedelen in de winst. Dat gaat dus ten koste van de andere boeren.
  Welk belang dachten ze bij voormalig Campina te zien om deze melk binnen te houden? Deze melk is toch alleen maar een last! Wees blij dat er grote boeren waren vertrokken, dan hadden de overgebleven boeren een hogere prestatietoeslag kunnen beuren!

 • Bennie Stevelink

  Juist de kwantumtoeslag maakte dat ik de eerste tijd na de fusie helemaal geen vertrouwen had in FC. Pas toen ik een bijeenkomst bijwoonde waar Cees 't Hart persoonlijk aanwezig was en zag welk een kennis hij had van marketing en het goed laten functioneren van organisaties kreeg ik er vertrouwen in.
  Dat mijn vertrouwen in FC volledig op de persoon van Cees 't Hart gebasseerd was besefte ik pas toen begin vorig jaar een mail kwam waarin werd meegedeeld dat hij ging vertrekken. Het veroorzaakte een schrikreactie bij mij, het gevoel dat dit het einde was van FC.

  Dat de kwantumtoeslag wordt afgeschaft wekt de indruk dat nu toch de Frieslandfoodscultuur de overhand krijgt. Dat geeft vertrouwen, ook zonder Cees 't Hart.

 • mtspopken

  Kwantumtoeslag was een reactie op lieden die aan de weg liepen om grotere melkveehouders als leverancier binnen te halen. Ik geloof dat de meesten hiervan niet meer actief zijn. Door FC werd altijd geroepen dat het om transportkosten ging.
  Bullshit natuurlijk, want melk die dichtbij een fabriek zat werd ook niet met een toeslag beloond, en boeren met jerseykoeien die 10% vet en eiwit hebben kregen ook geen efficientie toeslag. Het was alleen de angst voor het weglopen van grote leveranciers. Ik geloof niet dat het iets met de Campina leden te maken had.

 • koestal

  we zijn altijd al voor de gek gehouden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.