Klaar met onzekerheid omtrent landbouwbeleid - Foto: Joris Telders RundveeOpinie

‘Klaar met onzekerheid omtrent landbouwbeleid’

De fosfaatrechten worden met een jaar uitgesteld en de derogatie staat op de helling.

Tineke belde me donderdagmiddag tijdens het wiersen op: “Wil je slecht nieuws horen?” “Nou, liever niet, maar wat is er dan?” Ze vertelde me dat de fosfaatrechten met een jaar worden uitgesteld. Zwaar gefrustreerd zat ik in de trekker. Ik heb liever dom beleid dan geen beleid. Dat laatste is nu het geval. We worden aan het lijntje gehouden.

Invoering van de fosfaatrechten strandt in Brussel. En dat niet eens op het niet behalen van milieudoelen of behoud van derogatie. Nee, het druist in tegen de regels voor staatssteun. Dit alles toont dat er 468 dagen na 2 juli 2015 niets is afgestemd met de Brusselse ambtelijke molens. Dat er per 1 januari 2017 fosfaatrechten zouden komen, was al sinds maart dit jaar bekend.

‘Klaar met onzekerheid’

Nog langer in onzekerheid zitten, ik ben er klaar mee! En velen met mij. Ik ken al minstens vijf jonge veehouders die willen emigreren. Dit is voor mij een teken aan de wand. Ondertussen zit Van Dam in het buitenland te pronken met de Nederlandse landbouw die 53% van het handelsoverschot binnenharkt. Maar ondertussen wordt er niet gewerkt aan een level playing field, zodat we allemaal dezelfde regelgeving hebben.

‘Het lijkt wel of Europa het liefste jongetje van de klas even een standje wil geven’

Wat maar door mijn hoofd blijft spelen, is die staatssteun. Frankrijk heeft vorig jaar juli €600 miljoen steun gegeven aan zijn boeren. Er zijn in 2015 24 maatregelen genomen om de Franse boeren financieel tegemoet te komen. Het zijn regelingen over schuldsanering, exportsubsidies, uitstel van betalingen en ontheffingen op onroerendzaakbelasting en bepaalde premies. Dat mag dan weer wel? Dan zakt mij de broek af! Wij krijgen er lastenverzwaring en fosfaatrechten voor terug, niks geen verlichting. Nogal een verschillende interpretatie van staatssteun, lijkt mij. Het lijkt wel of Europa het liefste jongetje van de klas even een standje wil geven, omdat het zijn zaakjes goed voor elkaar heeft.

Derogatie behouden

De vraag resteert of de derogatie nog wel wordt verlengd. Jaren van bodemonderzoek door Wageningen UR en andere instanties lijken misschien voor niets te zijn geweest. Om de derogatie te behouden, werd vanuit de nitraatcommissie als eis gesteld dat het nitraat in het grondwater onder de 50 milligram per liter komt. Dit halen we ruimschoots op 90% van Nederlandse bodem, door strengere bemestingsnormen en vergroting van het bewustzijn om enkel in het groeiseizoen te bemesten.

Daarnaast werd gesteld dat de veehouderij niet door het fosfaatplafond mocht gaan. Dat was het uitgangspunt voor de invoering van de fosfaatrechten. De fosfaatproductie van 2014 was op 30 september 2015 definitief 0,7 miljoen te hoog, terwijl men een overschot van 1,2 miljoen ton fosfaat had verwacht.

Gemiste kans

Ik ben van mening dat onze sector met het borgen van de kringloopwijzer en het gebruiken van de BEX al snel 5 a 10% voordeel had kunnen halen. Het afschieten hiervan is een gemiste kans om het papieren overschot te laten verdwijnen. Nu de invoering van fosfaatrechten ook nog eens wordt uitgesteld, staan we nog verder op achterstand om de derogatie te behouden.

Beheer
WP Admin