Foto: ANP RundveeOpinie

‘Hand in eigen boezem steken’

Hans is het zat dat wij onze pijlen alleen maar op staatssecretaris Van Dam richten. “Dat kun je alleen doen als je zelf de zaakjes op orde hebt”, zegt hij.

Ik kijk hem vragend aan. Hij geeft me de volle laag: “Het is veel te gemakkelijk om Van Dam overal de schuld van te geven. Wij hebben als boeren zelf de zaak verziekt. We wisten dat er een fosfaatplafond was, maar individualistisch als we zijn hebben we tegen de klippen op gemolken en mest geproduceerd. Wij zijn de veroorzaker van het mestoverschot.”

“We zijn ook niet gewaarschuwd door onze leiders”, breng ik er tegen in. “FrieslandCampina zei dat ze alle extra melk zou verwerken. Ze verwachtten ruim 20% meer. Die kwam er ook. Als ze verder gerekend hadden, wisten ze dat er dan een mestoverschot zou ontstaan. Dat was beter dan achteraf met duizend monovergisters proberen het probleem op te lossen. Typisch brandblussers daar en geen beleidsmakers.”

Sterk verdeelde belangenbehartiging boeren

“Daar heb je het volgende punt te pakken”, gaat Hans verder.”Er zijn veel te veel leiders. De behartiging van de belangen van de boer was nog nooit zo verdeeld. Elke club heeft een eigen standpunt en een leider die dit uitdraagt. Kijk naar NMV, DDB, biologisch, grondgebonden en vergeet de tandeloze LTO niet. Allemaal zeggen ze slimme dingen, maar tot een gezamenlijk standpunt komen ze niet. Dus kan een staatssecretaris gemakkelijk winkelen in hun etalages. Een zwakke bewindsman maakt dan de verkeerde keuzes en wordt niet gecorrigeerd.”

‘Tot een gezamenlijk standpunt komen de belangenbehartigers niet. Dus kan een staatssecretaris gemakkelijk winkelen in hun etalages. Een zwakke bewindsman maakt dan de verkeerde keuzes en wordt niet gecorrigeerd.’

‘LTO probeert het wel’

“De LTO probeert het wel”, zeg ik.

“Daar blijft het bij”, is Hans snoeihard. “Boeren vormen samen een leger, waar iedere soldaat voor zijn eigen belang vecht. De tegenstander is zijn collega. Onderling vormen ze weer groepjes, die een leider kiezen en die gaan vechten met andere groepen. Een soort burgeroorlog in boerenland, waarin anderen orde moeten scheppen. Als boeren wat willen bereiken, moeten ze eerst de hand in eigen boezem steken en een eenheid vormen. Naar het voorbeeld van de varkenshouderij, waarbij de LTO en NVV elkaar vonden.”

Geen speld tussen te krijgen.

‘Boeren vormen samen een leger, waar iedere soldaat voor zijn eigen belang vecht. De tegenstander is zijn collega. Onderling vormen ze weer groepjes, die een leider kiezen en die gaan vechten met andere groepen. Een soort burgeroorlog in boerenland.’

Beheer
WP Admin