Foto: Ton Kastermans fotografie RundveeOpinie

Veel lef toegewenst

Wacht niet tot je slaaf geworden bent van de verwerkende industrie, maar ontwikkel samen een visie.

Jammer, onlangs kalfde een nog jonge koe tien dagen te vroeg. Ze geeft nu slechts 15 liter melk per dag. Op ons extensieve bedrijf kreeg zo’n koe nog wel een kans. De KringloopWijzer met veel nadruk op (fosfaat)efficiëntie maakt haar kansen veel kleiner. Maar wil ik mijn veestapel ouder laten worden, omdat ik meedoe met het duurzaamheidsprogramma van de zuivelfabriek, dan moet ik haar toch houden.

Voor het nieuwe programma agrarisch natuurbeheer heb ik 4 hectare uitgesteld maaien en een plas dras ingetekend. Goed voor de weidevogels, voor de biodiversiteit en voor het maatschappelijk draagvlak. Maar hoe zal het uitwerken in de KringloopWijzer? Biodiversiteit en efficiëntie zijn als water en vuur in de door sommigen zo bejubelde KringloopWijzer. Voor ons zijn het de dilemma’s voor 2016.

Niet-overschotbedrijven

De verplichte KringloopWijzer voor niet-overschotbedrijven is als het verplicht aanschaffen van een alcoholslot omdat een ander stomdronken heeft gereden. Straks hebben we fosfaatrechten waarbij de grootgroeiers spekkoper zullen zijn, met als bonus de ruimte uit de KringloopWijzer. De niet-overschotbedrijven hebben dan wel de kosten van de wijzer, maar door invoering van fosfaatrechten en stapeling van wetten kunnen zij het voordeel niet benutten.

Boerderij organiseert op 15 januari een webinar voor melkveehouders over de Kringloopwijzer. Klik hier voor meer informatie!

Verdienmodel

De onvoldragen KringloopWijzer is in de eerste plaats ontwikkeld als verdienmodel voor nieuw opgeleide adviseurs. Dat zal sommigen van ons gaan opbreken. Nu er ook wordt gewerkt aan een nieuw verdienmodel voor dierenartsen, hou ik mijn hart vast wie er straks nog meer mee moet eten uit de lege ruif van de melkveehouderij. Ik ben voor verduurzaming en innovatie, maar die heeft ook voor de primaire producent een prijs. Een eerlijke prijs!

Fosfaattranen

Als straks de ‘fosfaattranen’ zijn opgedroogd, wordt het tijd dat boeren, boerinnen, jongens en meiden die nu en in de toekomst op een duurzame, boervriendelijke wijze boer willen worden of blijven, bij elkaar gaan zitten. Ze moeten een stevige toekomstvisie voor de melkveehouderij neerzetten. Even geen zuivelbobo’s met hoog knuffelgehalte. Nu is het tijd voor mensen met visie en passie voor de melkveehouderij en vooral met veel lef om de stip aan de horizon te zetten. Mensen die gestapelde wet- en regelgeving durven aan te pakken, want het idee van ‘hoe meer regels, hoe meer mazen’ werkt allang niet meer. Integendeel, het roept steeds meer dilemma’s op en de regels worden steeds beklemmender.

Lef gezocht!

(Jonge) boeren en boerinnen met lef, wacht niet tot het te laat is en je slaaf bent geworden van de verwerkende industrie zoals in de varkenssector. Kies in 2016 voor een duurzame, perspectiefvolle toekomst van de melkveehouderij.

Voor 2016 wens ik iedereen veel wijsheid en vooral veel lef toe om te kiezen voor zijn eigen toekomst.

Beheer
WP Admin