Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals richt zich tot Henk Bleker: 'Beste meneer Bleker, uw verontwaardiging over de boetes die kalvertransporteurs hebben gekregen omdat ze de wet overtraden, verbaast mij.'
Als reactie op een artikel op Boerderij.nl, waarin Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland reageert op de controles die de NVWA uitvoert op kalvertransporten, stuur ik de heer Bleker een open brief.
Beste meneer Bleker,
Als voorzitter van Vee&Logistiek Nederland en voormalig staatssecretaris van landbouw wilt u ongetwijfeld dat de landbouwsector een goed imago heeft en dat professionaliteit voorop staat. Eerder deze maand las ik op Boerderij.nl over boetes die kalvertransporteurs hebben gekregen omdat ze de wet overtraden. Tot mijn verbazing was u hier verontwaardigd over.
Lange reizen van 19 uur of langer
In de Europese wetgeving staat al sinds 1997 dat dieren tijdens lange transporten recht hebben om gedrenkt en gevoederd te worden en de gelegenheid krijgen om te rusten, op een wijze die bij hun soort en leeftijd past. Ik neem aan dat u dat een redelijke regel vindt. Zoals u weet worden kalveren vanaf 14 dagen oud massaal vanuit Oost-Europa naar het Westen vervoerd, lange reizen van vaak 19 uur of nog veel langer.
Vervoer zonder drinken
Het vervoer vindt plaats in veewagens die uitgerust zijn met metalen drinknippels ontworpen voor varkens, die volledig onbruikbaar zijn voor niet-gespeende kalveren met hun zuigrefelex. Deze kalveren hebben verwarmde melk nodig om te drinken, iets wat niet mogelijk is aan boord van een veewagen. Deze jonge kalveren zijn gewoon te weinig stabiel en te onervaren om naar een drinksysteem in een veeauto te gaan en de werking ervan te kunnen begrijpen. Veel dieren komen daardoor uitgedroogd en uitgeput op de plaats van bestemming aan. Dat wist u toch wel?
Volksgezondheid in geding door antibiotica
De enige manier om de kalfjes langer dan 6 uur zonder te drinken te laten overleven, is het toedienen van antibiotica. De kalverindustrie is dan ook grootverbruiker van antibiotica. Dat is slecht voor de mensen die het vlees van deze dieren eten. Met het vervoeren van niet gespeende kalveren over lange afstanden brengen we dus niet alleen de gezondheid van de kalfjes in gevaar, maar vooral ook de gezondheid van de mensen die het vlees eten. Meneer Bleker, vindt u het werkelijk een goed idee dat er risico's worden genomen met de volksgezondheid?
Drinkwatersysteem is niet meer dan versiersel
Geen chauffeur is verrast dat er aan het einde van de rit geen druppel water is gedronken. 'Het drinkwatersysteem vullen we voor de show', hoor ik al sinds 2001 van wel 60 chauffeurs. Zelfs de grotere spelers in de kalfsvleessector geven dat toe. Het drinkwatersysteem dient simpelweg ter decoratie, om de buitenwereld om de tuin te leiden. U bent toch ongetwijfeld ook op de hoogte van dit feit?
U zegt dat de vrachtwagens aan de regels voldoen, omdat ze door verkeersdienst RDW zijn goedgekeurd. Maar de RDW is afhankelijk van informatie vanuit die industrie en mensen zoals u. De RDW is dus verkeerd geïnformeerd.
Wilt u extra tijd krijgen om het probleem op te lossen of om oplossingen voor u uit te kunnen schuiven?
"We zijn best bereid de drinkmogelijkheden voor kalveren in de auto's te verbeteren, maar dan moeten we wel weten hoe we dat moeten doen en dan moeten we de tijd krijgen om de vrachtwagens aan te passen", zegt u in het Boerderij-artikel. Wilt u extra tijd krijgen om het probleem op te lossen of om oplossingen voor u uit te kunnen schuiven?
Neem een voorbeeld aan Slovenië
Daar worden geen transportvergunningen afgegeven aan veeauto's voor het transport van niet-gespeende dieren. Het is daar glashelder: geen dieren op lange afstanden vervoeren die aan boord niet kunnen drinken. En laat de wetgever het daar nu mee eens zijn. Maar als het aan u ligt gaat Nederland gewoon door met het vervoer van kalveren met een drinkwatersysteem louter voor de show.
Geeft u het goede voorbeeld?
Meneer Bleker, wilt u stoppen met dit theater? Niet alleen omwille van de wetgeving, omwille van het welzijn van de kalveren en omwille van de volksgezondheid, maar ook omwille van het imago van de vee-industrie. Geeft u als boegbeeld het goede voorbeeld?
Met vriendelijke groet,
Lesley Moffat, Eyes on Animals