Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

Melkers hebben geen grip op een jojo-inkomen

Slechts 10 procent van de melkveehouders maakt een liquiditeitsprognose. Dat is schokkend.

Als geen andere bedrijfstak kent de landbouw schommelingen in inkomen. Vooral in de varkens- en pluimveehouderij zijn die hevig. Sterker dan in enige andere sector in het midden- en kleinbedrijf. En ook de akkerbouwers kunnen er over meepraten.

Lang was melkveehouderij eiland van financiële rust

Tot voor enkele jaren geleden was de melkveehouderij een eiland van inkomensrust, dankzij Europees landbouwbeleid. Een liquiditeitsbegroting was voor een melkveehouder alleen echt noodzakelijk bij bijvoorbeeld een grote investering zoals een ­bedrijfsuitbreiding. En als iets niet echt noodzakelijk is, waarom zou je het dan toch doen? Boekhouden is voor vrijwel geen enkele boer een hobby.

Flinke dip melkprijs 2009 was wake-up call

Maar in 2009 kregen de melkveehouders een eerste wake-up call. Er kwam een flinke dip in de melkprijs. Toch kwamen weinig melkveehouders echt in liquiditeitsproblemen, omdat de melkprijs vrij snel weer herstelde. Melkveehouders werden destijds wel door diverse deskundigen gewezen op het belang van een goede liquiditeitsprognose. Ook in de aanloop naar de afschaffing van het melkquotum werden melkveehouders gewaarschuwd voor de toenemende wispelturigheid van de zuivelmarkt en dus hun bedrijfsinkomen.

Veel melkveehouders zien noodzaak financieel overzicht niet

Ondanks alle voorbodes zien veel melkveehouders kennelijk niet de noodzaak in van een goed financieel overzicht met verwachte inkomsten en uitgaven. Wellicht met in hun achterhoofd dat er bij calamiteiten nog genoeg financiële buffers zijn om het recht te breien.

Bodem van financiële reserves in zicht

Nu de prijsdip in de zuivel helaas langdurig aanhoudt, stuiten meer melkveehouders op de bodem van hun financiële reserves. Bedrijven die overleven in wispelturige markten, doen het niet alleen vaktechnisch goed, maar hebben ook grip op hun financiën. Zij reageren ook beter op tegenvallende omstandigheden.

Kortom: maak een liquiditeitsprognose van 12 maanden

Kortom: wacht niet tot het water aan de lippen staat. Maak een liquiditeitsprognose van 12 maanden en regel tijdig iets met de bank als er problemen dreigen.

Beheer
WP Admin