Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

Goede boer waarschuwt buren bij IBR

De afgelopen 15 jaar lag de gezamenlijke aanpak van IBR op zijn gat. Mooi streven voor 2016: alle rundveehouders gaan in 2016 werken aan IBR-bestrijding.

Ik kan me de heftige emoties bij de bijeenkomst over IBR-bestrijding, zo’n 15 jaar geleden, nog goed voor de geest halen. En natuurlijk begrijp ik die emoties nog steeds. Maar om maar even kort door de bocht te gaan, zo’n fout met een besmet vaccin wordt echt niet meer gemaakt. En in de tussenliggende jaren heeft de gezamenlijke IBR-bestrijding op zijn gat gelegen in Nederland.

Natuurlijk zijn genoeg boeren wél doorgegaan met de bestrijding van IBR op hun bedrijf, vooral om de handel met hun vee veilig te stellen.

IBR-vrij zijn werkt alleen als buren dat ook zijn

Maar IBR-vrij zijn brengt extra gevaren met zich mee wanneer de buren dat niet zijn. De besmetting verspreidt zich vooral door contacten tussen dieren onderling in het weiland via de neus, de mond of het oog. Dit gebeurt vaak na aankoop van een (latent) besmet dier en minder vaak door menselijk contact. Besmette dieren ontwikkelen antistoffen waardoor ze een zekere vorm van bescherming krijgen. Het herpesvirus blijft echter latent aanwezig. Het is te vergelijken met een koortslip. Bij stress kan het dier het virus weer gaan uitscheiden, waardoor dieren die er op dat moment gevoelig voor zijn besmet raken.

IBR heeft grote economische gevolgen voor de rundveehouder

Krijgt een rundveehouder op zijn bedrijf met IBR te maken, dan heeft dat flinke economische gevolgen. Die uiten zich in productiedaling, verwerpen en zieke tot zeer zieke dieren in de stal. Het wordt tijd dat we in Nederland gezamenlijk de schouders eronder zetten, want alleen samen kunnen we IBR en BVD bestrijden.

Boeren in de buurt waarschuwen bij IBR-uitbraak

Hoe actueel dit is, bleek wel toen we een aantal weken geleden werden gebeld door een melkveehouder bij ons in de buurt. Bij hem was het IBR-virus aangetoond en ook bij een collega vlakbij. Beiden zijn topmelkveehouders met een gesloten bedrijf. Zij toonden een groot gevoel voor verantwoordelijkheid door alle boeren in de buurt te waarschuwen. Iedereen heeft snel zijn dieren kunnen inenten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Georganiseerde IBR-bestrijding in 2016

Een prachtig voorbeeld van hoe we moeten samenwerken. Samen op naar een zo hoog mogelijke gezondheidsstatus van ons vee. Dat bereiken we alleen als iedereen meedoet. Het is een mooi streven om in 2016, net als in ons omringende landen, serieus aan het werk te gaan met de georganiseerde bestrijding van IBR en BVD. Verplicht.

Beheer
WP Admin