Belangrijk bij biologisch boeren: dieren die hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

Een steen in de biologische melkvijver

Extra normen om biologische productie te onderscheiden van gangbaar zijn niet nodig, stellen de biologische melkveehouders Koen van Schriek, Hans Lutz en Sybrand Bouma.

Het onderscheidend vermogen van de biologische melkveesector staat ter discussie. In de sector zelf.

Geen gangbare melkveehouder die twijfelt aan het onderscheid. Anders waren meerdere bedrijven wel omgeschakeld, nietwaar? Hoofdzaken: nul kunstmest, nul bestrijdingsmiddelen. Ook lagere dierlijke mestgiften (geen derogatie), sterk ontmoedigend beleid op antibioticagebruik en verplichte weidegang vee, in plaats van stimulering uitloop door middel van herverdeling melkgeld. Kom er maar eens om bij veel gangbare melkveehouders. De biologische melkveehouders stellen zelf veelal de uitstraling voorop. Een minimum aan groen op het erf bijvoorbeeld. Of de dieren die hun natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen.

Kernpunten

Vele malen belangrijker voor de biologische melkveehouders zijn zaken als werken aan een gunstiger CO2-voetprint en investeren in een aanmerkelijk betere bodemvruchtbaarheid. Met deze en meer kernpunten geeft de sector richting aan een meer verantwoorde en wellicht veiliger wijze van voedselproductie. Dat moet beter aan het voetlicht worden gebracht, want daar zit de meerwaarde.

Respect voor elkaars bedrijfsvoering binnen de Europese biologische regelgeving is juist de kracht van de 
biosector. Er zijn vele bedrijfsspecifieke omstandigheden die het ene biobedrijf met het andere onvergelijkbaar maken. Dit kunnen consumenten, maar ook de verenigingen die de consument vertegenwoordigen, prima zien. Alle ondernemers zijn uniek. Er is slechts een overeenkomst: werken volgens Europese, strak gecontroleerde regels voor biologische productie.

Marktaandeel

Het lokale marktaandeel vergroten is van groot belang voor de sector en ons klimaat. Wees dus zuinig op het ondernemersklimaat; ook dit kan onherstelbaar beschadigd raken. Meer wetten en regels betekenen minder vrijheid en creativiteit en minder innovatiekracht.

De angst biologisch te weinig onderscheidend te zijn van gangbaar, waarvoor de (boeren-)vereniging Natuurweide nu haar ‘aanvullende normen’ opstelt, is ongegrond. Niet doen dus.

Koen van Schriek, Hans Lutz en Sybrand Bouma zijn biologische melkveehouders.

Beheer
WP Admin