Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

Compensatie van FrieslandCampina?

Onze noorderlingen krijgen het wel voor de kiezen met de winterse omstandigheden. Terwijl wij in het Zuiden puffen van de hitte, is het daar dagenlang code rood, niet buiten kunnen komen, nergens heen, koud en glad, en dan belt FrieslandCampina ook nog eens dat ze de melk niet komen ophalen en dat de melkveehouders de melk maar in de mestput moeten laten lopen.

De melkveehouders, leden van FrieslandCampina, hebben daar natuurlijk begrip voor en doen wat hun coöperatie vraagt. De vervolgvraag is natuurlijk: wie gaat dat betalen? Voorzitter Piet Boer trekt de melk op. Hij meldt dat FrieslandCampina mogelijk niet verplicht is tot compensatie, en laat zich er verder niet over uit. Wel meldt hij dat er in het verleden wel een compensatie is geweest in soortgelijke omstandigheden.

De regels

Doorslaggevend voor het antwoord op de vraag is wat de reglementen en de contracten zeggen. Daar zal waarschijnlijk niets in staan over ijzel. En dus is het leerstuk van de overmacht aan de orde. Artikel 6:75 BW: “Een tekortkoming kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.” De vraag is dus vervolgens voor wiens rekening het komt dat de melk niet kan worden opgehaald. Ligt dat in de risicosfeer van de melkveehouder of in de risicosfeer van de melkfabriek? Ik zou het antwoord wel weten: de boer melkt en slaat het op in zijn tanks, de melkfabriek haalt het op en verwerkt het. En waar slaat de ijzel toe? Dus. Maar waarschijnlijk wordt deze kwestie niet op het scherpst van de snede uitgevochten.

Compensatieregeling

Er komt ongetwijfeld een of andere compensatieregeling waarbij de melkveehouders wordt voorgehouden dat zij de handen mogen dichtknijpen. En de melkveehouders zullen dat ook braaf doen. Het gevolg is dat onze noordelijke melkboeren zich des te meer afhankelijk voelen van de welwillendheid van hun melkfabriek. Jammer. Dus kom op, FrieslandCampina, geef de melkboeren gewoon waar ze recht op hebben: een volledige compensatie voor de melk die niet is opgehaald.

Beheer
WP Admin