Coöperatievoorzitter Piet Boer (links) en CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina. Foto: ANP RundveeOpinie

Commissie Stiekem bij FrieslandCampina

Niet alleen onze parlementaire democratie heeft een commissie Stiekem: FrieslandCampina kent er ook een. Met de regelmaat van aantreden van nieuwe leden voor het bestuur en voor de Raad van Commissarissen (RvC) komt zij in actie.

Van wezenlijk belang is dat het bestuur/RvC mensen binnenhaalt met vaardigheden, opvattingen en visies, die niet zoals nu te veel kopieën zijn van elkaar. Daarmee veroordeel ik de huidige procedure met een selectiecommissie voorkomend uit de ledenraad en drie uit de RvC. Stuk voor stuk goede mensen, maar als commissie van incestueuze signatuur.

FrieslandCampina aantrekkelijke partner

Nu acteert FrieslandCampina als bedrijf en als coöperatie op veel zaken erg goed. Ja, mijn uitspraak hoeft niemand te verbazen; menigmaal laat ik mij kritisch uit over een aantal aspecten, maar wanneer ik even over de bult heen kijk, is FrieslandCampina een aantrekkelijke partner in het duurzaam verwaarden van melk. Een organisatie die de tijdgeest verstaat, maar ook een organisatie die door de grootte acteert als een mammoettanker. Eentje die niet wendbaar is en wanneer je haar richting wilt bijstellen, moet je boegschroeven beïnvloeden en/of het vaarplan. En ja, dan ben je bij dat bestuur en management.

Volledige zeggenschap coöperatie over onderneming

Even kijken naar de 8 uitgangspunten voor de coöperatie – zoals die in het laatste nummer van het ledenblad Melk staan – kan ik me daar volledig in vinden. 2 van die 8 wil ik hier noemen en dat zijn dat de coöperatie de volledige zeggenschap houdt over onderneming en dat de coöperatie op langere termijn kan blijven voorzien in de behoefte aan talent voor later. Er zijn maar weinig coöperaties die zulke goede fundamentele uitingen plegen. Essentieel basisgedachtegoed wat niet bij mooie woorden alleen moet blijven.

Goede vertegenwoordiging van alle categorieën leden

Om vanuit diversiteit van ledenbedrijven recht te doen aan goede vertegenwoordiging van alle categorieën leden moeten bestuursverkiezingen transparanter. Naast alle oraties over amazing grazing horen er in het bestuur ook waardige representanten van indoor-boeren; ook leden die zich erkend willen voelen en groots bijdragen tot rationele duurzaamheid. Die mis ik nu en dat komt door de commissie Stiekem.

Beheer
WP Admin