RundveeOpinie

Verrassend bloed van KI Samen

KI Samen weet regelmatig het nieuws te halen. Soms met gekrakeel, en vaak ook met goede dingen. Het is een bedrijf om in de gaten te houden.

Iets om al naar uit te kijken zijn de open dagen van KI Samen op 24 en 25 juni 2016. Het showen van stieren, stiermoeders en dochters is spectaculair, maar kent veterinaire risico’s. De meeste melkveehouders zullen echter liever naar Grashoek komen dan naar een NRM, want dit is een show gecombineerd met bezoek aan een melkveebedrijf.

KI Samen haalt het nieuws

Samen weet hiermee het nieuws te halen, iets waar het altijd handig in is. Meestal betreft het gekrakeel over de indexen. Het is wel een bedrijf om in de gaten te houden. Het biedt immers gratis stikstof en hanteert lage prijzen voor rietjes die ook nog eens gevuld zijn met 20 miljoen zaadcellen. Daarmee worden betere bevruchtingsresultaten gehaald.

Aandacht voor hoge aanhoudingspercentages

De dochters van Samen-stieren hebben hoge aanhoudingspercentages; ze blijven langer op het bedrijf. Een grondige blik op deze percentages, die ook KI Kampen graag presenteert, laat echter zien dat niet alle stieren in het rijtje staan. Alleen goed scorende stieren staan op de lijst. Of de gemiddelde Samen- of Kampen-koe ook maar een minuut langer leeft dan andere koeien weten we dus niet.

Fokken op benen en klauwen, eiwit, melk en uiers

Een ander punt waarom Samen nog geen 100 procent marktaandeel heeft, is de stierenkaart. De Nederlandse veehouder fokt op benen en klauwen, eiwit, melk en uiers. Op de Samen-kaart staan achttien stieren die voor benen onder de 100 zitten. Norwin RF noteert zelfs 93. Ook melk is er niet altijd in de indexen, kijk maar naar Navigator Rf die -1.000 doet. Daar is de meerderheid van de melkveehouders niet naar op zoek.

[([002_rb-image-2681500.jpeg]:inzetgroot)]

Barendonk Dynamic (Direct×Destry) is een van de toekomststieren van KI Samen. Foto: Alger Meekma

Tripel A-code

Vaak hebben dit soort stieren een bijzondere tripel A-code. Samen is een enthousiast promotor van dit paringssysteem uit de tijd dat er nog geen indexen waren. Bijna alle boeren fokken echter wel met indexen. Zij zoeken stieren vanaf +600 melk, met plussen voor gehaltes, vanaf 103 uier en 105 benen en hoge levensduur en gezondheidscijfers.

Ander bloed inzetten

Het is een missie van Samen om ander bloed in te zetten. Dit is zeer te prijzen. De vaste Samen-klant komt nogal eens wat verrassend bloed tegen. De grootste verkoopsuccessen heeft Samen waarschijnlijk behaald met zonen van bekende fokstieren als Rembrandt, Ronald, Lightning, Labelle, Ponsstar Shogun, O Man, Jorryn en Jesther. Die traditie zou ik voortzetten als ik het fokkerijbeleid bij Samen zou voeren. Ik had wat zonen ingezet van Atlantic en bijvoorbeeld een G-Force uit een Maik. Of Titanium. Dat zijn bekende stieren die zeker wat te bieden hebben en vooral aansluiten bij de belevingswereld van de klant. Dergelijke stieren zouden een goedkoper en beter bevruchtend alternatief bieden voor hun vaders en zo makkelijk te verkopen zijn.

Samen wil meediscussiëren

Bij roodbont is minder duidelijk wat momenteel goede stiervaders zijn. Daar zie je dat alle ki’s zoekende zijn. Samen zet inmiddels ook genomics-zonen in. Noodgedwongen, omdat bijna geen stiermoeders meer met fokstieren geïnsemineerd worden. De nieuwe Delta Norbert zou een mooie stiervader kunnen zijn. Maar goed, Samen wil behalve genetica leveren ook nadrukkelijk aanwezig zijn in de fokkerijdiscussie.

Beheer
WP Admin