RundveeOpinie

Vakmanschap wordt schaars

Specialistische vakarbeid wordt ook in ons land moeilijker verkrijgbaar. Tien jaar geleden had je alleen buitenlandse medewerkers onder de grote rivieren op bloemen, fruit- en groentebedrijven.

Specialistische vakarbeid wordt ook in ons land moeilijker verkrijgbaar. Tien jaar geleden had je alleen buitenlandse medewerkers onder de grote rivieren op bloemen-, fruit- en groentebedrijven. Nu vind je arbeidsmigranten in alle sectoren van de landbouw in heel Nederland. Ons nationale arbeidsethos is niet zo goed ontwikkeld, veel Nederlanders zijn werkloos, terwijl veel agrarisch werk lonkt. Buitenlanders worden graag benut omdat hun prestaties goed zijn.

Nu is op familiebedrijven vaak nog wel flexibele arbeidsinzet te organiseren, maar dat zal de komende jaren verder verminderen. Ook bij boerengezinnen wordt later getrouwd; later en minder kinderen. Dat zal automatisch tot gevolg hebben dat arbeid een andere invulling behoeft. Automatisering en loonwerk bieden hier uitkomst, niet verwonderlijk dat automatische melksystemen het meest voorkomen op bedrijven tot zo’n tweehonderd koeien.

Goede mensen nodig

Groeien de bedrijven verder, dan is niet alleen arbeid nodig voor eenvoudig werk, maar ook voor specialistische opdrachten. Grote(re) bedrijven vereisen goede mensen of automatisering voor herhalingswerk, maar ook specialistisch werk komt mensen tekort. Het managen van veewerkzaamheden, het goed zien en interpreteren van koesignalen is vakwerk. Natuurlijk, sensoren en automatisering gaan een deel van het menselijk handelen overnemen, maar gepassioneerde bedrijfsleiders bepalen het rendement van het bedrijf. Sturen op de goede data: kilo per koe per dag, aantal niet in de tank en hoeveel inseminaties deze week, dat zijn in het dagelijks gebeuren belangrijke parameters. En als ‘herdsman’ bedrijfsleider moet je tussen de koeien opgroeien, met goede scholing, praktijk en praktijkonderwijs.

Korten op praktijkgelden onbegrijpelijk

Onbegrijpelijk dat staatssecretaris Dijksma kort op de praktijkgelden voor agrarisch onderwijs. In ons land krijgen we zo te weinig kadering, ook van buitenlandse medewerkers, die zouden we net zo goed moeten scholen. Er is nu al een flink tekort aan bedrijfsleiders in Europa. Ook jonge boerenzonen zouden zich enorm verder kunnen bekwamen door een jaar of vijf als bedrijfsleider ergens in de wereld te werken alvorens ze het bedrijf voortzetten.

Laten we er werk van maken. Laat het Sharon weten.

Beheer
WP Admin