RundveeOpinie

Passende megastal en goed ondernemerschap

In Wichmond (Gld.) is onrust ontstaan over de geplande stichting van een groot melkveebedrijf. Ondernemer Kees Koolen, eigenaar van Dutch Dairy Genetics, wil er een bedrijf bouwen dat behalve melk ook embryo’s gaat leveren voor ‘het grootste melkveebedrijf ter wereld’ dat hij in Brazilië wil realiseren.

Het bedrijf moet in Koolens visie een voorbeeld worden waarnaar men internationaal kan opkijken. Op basis van ammoniakrechten is vergunning aangevraagd voor ruim 1.400 runderen (995 melkkoeien). Het bedrijf zou in in één keer in de top drie van Nederland staan. Logisch dat de aanvraag in de buurt voor veel commotie zorgt.

De buurt voor zich winnen

Wie hier een zo bijzonder bedrijf wil neerzetten, haalt zich verplichtingen bovenop de wettelijke hals. Noblesse oblige. Om te beginnen is er de opdracht om de buurt goed in te lichten. Koolen doet dat via zijn adviseur in een vier kantjes tellende brief ruimhartig. Al moet gezegd worden dat de mededeling dat als het met de rundveeplannen niet lukt, het plan er ligt om ‘op korte termijn een varkenshouderij met circa 10.000 varkens’ op te starten, onverstandig is. Het helpt Koolen niet de harten van de inwoners van Wichmond te winnen.

Een bedrijf om trots op te zijn

Er ligt nog een opdracht. De vraag of 1.400 runderen per se te veel is voor een boerenbedrijf in Nederland, valt namelijk niet met een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Wat acceptabel is hangt in hoge mate af van wat er komt te staan, van hoe dat bedrijf eruitziet.

Als én aan alle regels wordt voldaan én de ondernemer sticht een fraai, modern, architectonisch goed ontworpen en in het coulisselandschap ingepast bedrijf, dan kan dat er een worden waar de buurt trots op is. Nog afgezien van de technologische impuls die zo’n bedrijf kan geven aan een vergrijzend krimpgebied als de Gelderse Achterhoek.

Zeker is dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer. Hij moet groter denken dan waartoe de regels hem dwingen. Enkel voldoen aan wettelijke regels zou van slecht ondernemerschap getuigen.

Beheer
WP Admin