RundveeOpinie

Niet met de Franse slag

Je kunt er als vakantieganger in ieder geval niet omheen. Wanneer je naar het zuiden rijdt, kom je ze overal tegen. Dat zorgt ervoor dat er veel publiciteit omheen is. En dat is precies wat de Franse boeren willen. Aandacht. Voor de slechte prijzen die zij al jaren krijgen voor hun geproduceerde voedsel.

Wij Hollandse boeren hebben er niet zoveel last van. De meesten van ons hebben geen tijd om zo ver te reizen. Het moment dat de Franse boeren hebben uitgekozen sluit naadloos aan bij de commotie over fosfaatrechten in Nederland. Ook hier gaan geluiden op om actie te gaan voeren. Ik lees zelfs berichten over mest op de snelwegen.

Fosfaatrechten leiden tot problemen

Nu geloof ik nooit dat dat gaat gebeuren. In mijn beleving leiden de Franse acties vooral tot veel irritatie en niet zozeer tot sympathie. Wij zullen in eerste instantie aan de politiek en niet aan de consument duidelijk moeten maken dat de fosfaatrechten voor veel boeren tot grote problemen leiden. In maart nog heeft mevrouw Dijksma een brief naar de Tweede kamer gestuurd dat grondgebondenheid van melkveebedrijven steviger verankerd moet worden. Die brief kan echt niet zomaar overboord gegooid worden. De grondgebondenheid heeft een groot draagvlak in Den Haag en bij de consument. In de gesprekken over de fosfaatrechten zijn de belangen van boeren met weinig grond duidelijk beter onder de aandacht gebracht dan die van boeren met veel grond.

We moeten met zijn allen door een deur

Daar kan je heel veel van vinden, maar feit is dat we uiteindelijk met zijn allen door één deur moeten. De fosfaatplafonddeur. Dat de belangen van de verschillende types melkveehouders hier tegenstrijdig zijn, maakt het een mooie uitdaging om tot een eerlijk compromis te komen. Ik zie de discussie met grote belangstelling en vertrouwen tegemoet. En als ik iets mag wensen: laten we ophouden elkaar de schuld te geven van de fosfaatrechten. Van verdeeldheid is nog nooit een sector sterker geworden. Boeren met veel grond hebben sterke argumenten, zij moeten er gewoon voor zorgen dat hun argumenten zwaar meewegen. En dat de uitkomst een compromis zal zijn waarbij iedereen wat water bij de wijn moet doen, is waarschijnlijk. En of dat dan Franse wijn wordt, mag je wél zelf kiezen.

Beheer
WP Admin