RundveeOpinie

Leren omgaan met fosfaatrechten

De fosfaatrechten maken veel los in de sector. Het is niet leuk, maar we moeten ermee leren omgaan.

Fosfaatrechten. We weten dat ze komen, maar hoe precies en wat er wel en niet wordt afgeroomd, zoals in het begin van het quotumtijdperk, moet de toekomst leren.

Flinke ergernissen

Ik ben er niet gerust op. Zoals ik in mijn vorige column al aangaf: als grondgebondenheid een belangrijk thema is, wordt het ook meegenomen in het nieuw te maken beleid. Dat begrijp ik, maar wat we niet moeten vergeten is dat intensieve collega’s ook netjes binnen de wet hun mest afvoeren naar akkerbouwers en verwerkers. Ik erger mij flink aan het tegen elkaar opzetten van intensief en extensief, zoals op diverse internetfora gebeurt. En: het lost nu toch niks meer op.

Piet Jan Thibaudier

De druppel

De snelle groeiers zijn niet alleen het probleem. Het andere deel van de melkveehouders moet ook een hand in eigen boezem steken, want iedereen heeft extra jongvee aangehouden en dat is net de druppel die de emmer doet overlopen. Al die verwijten … Ze verdelen de sector, en daar hebben we niets aan.

Niet afwachten

Begrijp me goed, ook ik ben niet blij met de fosfaatrechten. Wij zijn als bedrijf elk jaar ook doorgegroeid. Groei met behoud of verbetering van kosten en resultaat. Bij ons is de stal ook nog net niet helemaal vol. Daar baal ik flink van. Maar je moet vooruit. Want wachten heeft geen zin. Met de Kringloopwijzer hoop ik weer wat ruimte te kunnen benutten. In plaats van al mijn frustraties te uiten, gebruik ik mijn energie liever om dit onder de knie te krijgen.

Eindeloos rekenen

Ik heb uitgekeken naar april 2015. Niet om het gaspedaal diep in te drukken, maar gewoon om melkvee te houden zonder dat je altijd zit te rekenen met die verrekte melkquota. Ook de kostprijs gaat er niet van omlaag en helemaal nu we sinds 2007 met het afschaffen van de exportsubsidies op zuivel voor de wereldmarkt produceren. Melk is wit, net als de melk uit de rest van Europa.

Keuzes maken

Maar zoals ik al zei: we moeten verder. Je staat dan voor keuzes. Jongvee de deur uit of minder jongvee, lagere vervanging en de productie per koe flink verhogen, of op dezelfde voet doorgaan? Maar wat wil je? Waar ligt je ambitie?

Ook handel in fosfaatrechten is al losgebarsten. Er worden al veel boeren benaderd als ze willen stoppen. Je hoort prijzen van € 400 tot € 18.000 per koe. Laat u niet gek maken. De nieuwe ‘superheffing’ is € 11 per kilo fosfaat bij overschrijding. Een koe produceert 41 kilo, dus u kunt snel uitrekenen wat de extra kosten zijn per koe per jaar. Makelaars houden de handel zo mistig mogelijk, om er veel aan te verdienen.

Handel

Ook wordt erover gesproken om handel tussen sectoren mogelijk te maken. Is dit vooral een wens van de melkveehouders of ook van varkens- en pluimveehouders? Misschien goed om te onthouden dat melkveehouders nu willen uitbreiden, maar in de toekomst kunnen ook de intensieve sectoren dan koeienrechten kopen. Tja, we vroegen om het verdwijnen van het melkquotum en krijgen er meer voor terug.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier.

Beheer
WP Admin