RundveeOpinie

Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen

Het is zomer. We gaan massaal op vakantie naar Frankrijk, Spanje en Turkije of zoeken de stranden van Scheveningen, Bloemendaal of Zandvoort op. Het is een mooie zomer, in heel Europa. Mooi als je de schaduw kunt opzoeken en kunt drinken. Niet mooi als je koe bent en naar Turkije wordt vervoerd.

Wij zijn net terug vanuit de Turkse grens. Iedere zomer ga ik met mijn collega’s op inspectie naar de Bulgaars-Turkse grens. De beelden van uitgeputte en uitgedroogde runderen en schapen van het jaar ervoor staan nog op mijn netvlies. Ieder jaar hoop ik een minder bedroevende situate aan te treffen dan het jaar ervoor. IJdele hoop.

Wachten, wachten, wachten

In de brandende zon wachten ook dit jaar tientallen veewagens op controle van documenten. De dieren kunnen niet worden uitgeladen en er is nergens schaduw. Er is alleen maar één waterslang, terwijl temperaturen oplopen tot 40 graden. Als alle papieren in orde zijn, duurt het wachten twaalf uren. Bij problemen duurt het dagen. Een probleem met paspoorten betekende voor een Hongaarse wagen vol drachtige koeien vijf dagen wachten. Een Poolse vrachtwagen moest twee dagen wachten omdat de Turkse importeur geen inkomstenbelasting had betaald, dit werd een hoogdrachtige koe fataal.

Vrij baan naar Turkije

Mag dit allemaal? Nee! Gelukkig niet. Er is Europese wetgeving voor langeafstandtransporten van dieren. Dieren uit de EU die 29 uren hebben gereisd moeten uitgeladen worden om te rusten. Er moet voldoende voer en water zijn en bij warm weer mogen de wagens minder vol worden geladen. Dat zijn duidelijke regels. En als je de regels overtreedt, krijg je een boete. Toch? Maar de autoriteiten zijn nergens te bekennen als het om controle van langeafstandtransporten gaat. Zo hebben exporteurs en vervoerders vrij baan om duizenden kilometers lang dieren te vervoeren, alsof het bussen verf zijn. Zowel exporteurs als importeurs willen de prijzen zo laag mogelijk houden en huren goedkope transportbedrijven in die met chauffeurs werken die geen enkele kennis hebben van veetransport en de verzorging van dieren.

Oproep aan transportbedrijven

Een Nederlandse transportbedrijf dat liever anoniem wil blijven, wil niet langer medeverantwoordelijk zijn voor deze beschamende situatie en is gestopt met de export naar Turkije. De overige Nederlandse transportbedrijven gaan door. Ik vraag me af of Boerderij deze maand goed wordt gelezen nu het vakantietijd is. Ik hoop het, want ik heb een belangrijke oproep aan de exporteurs – stop met de export naar Turkije en stop met het inhuren van goedkope transportbedrijven. Als je je dieren over deze route vervoert, weet je dat ze immens gaan lijden. Het koste wat het kost kiezen voor de allergoedkoopste optie kan je duur komen te staan. We hebben de afgelopen jaren de situatie aan de Turkse grens in kaart gebracht en veel beeldmateriaal verzameld. De grens is nu echt bereikt. Nee, ruimschoots overschreden. De exporteurs die op vakantie zijn geweest vraag ik het volgende: bekijk na je vakantiefoto’s de foto’s die Eyes on Animals heeft gemaakt bij de Turkse grens.

Beheer
WP Admin