8211 x bekeken 20 reacties

Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen

Lesley Moffet
Het is zomer. We gaan massaal op vakantie naar Frankrijk, Spanje en Turkije of zoeken de stranden van Scheveningen, Bloemendaal of Zandvoort op. Het is een mooie zomer, in heel Europa. Mooi als je de schaduw kunt opzoeken en kunt drinken. Niet mooi als je koe bent en naar Turkije wordt vervoerd.

Wij zijn net terug vanuit de Turkse grens. Iedere zomer ga ik met mijn collega's op inspectie naar de Bulgaars-Turkse grens. De beelden van uitgeputte en uitgedroogde runderen en schapen van het jaar ervoor staan nog op mijn netvlies. Ieder jaar hoop ik een minder bedroevende situate aan te treffen dan het jaar ervoor. IJdele hoop.

Wachten, wachten, wachten

In de brandende zon wachten ook dit jaar tientallen veewagens op controle van documenten. De dieren kunnen niet worden uitgeladen en er is nergens schaduw. Er is alleen maar één waterslang, terwijl temperaturen oplopen tot 40 graden. Als alle papieren in orde zijn, duurt het wachten twaalf uren. Bij problemen duurt het dagen. Een probleem met paspoorten betekende voor een Hongaarse wagen vol drachtige koeien vijf dagen wachten. Een Poolse vrachtwagen moest twee dagen wachten omdat de Turkse importeur geen inkomstenbelasting had betaald, dit werd een hoogdrachtige koe fataal.

Vrij baan naar Turkije

Mag dit allemaal? Nee! Gelukkig niet. Er is Europese wetgeving voor langeafstandtransporten van dieren. Dieren uit de EU die 29 uren hebben gereisd moeten uitgeladen worden om te rusten. Er moet voldoende voer en water zijn en bij warm weer mogen de wagens minder vol worden geladen. Dat zijn duidelijke regels. En als je de regels overtreedt, krijg je een boete. Toch? Maar de autoriteiten zijn nergens te bekennen als het om controle van langeafstandtransporten gaat. Zo hebben exporteurs en vervoerders vrij baan om duizenden kilometers lang dieren te vervoeren, alsof het bussen verf zijn. Zowel exporteurs als importeurs willen de prijzen zo laag mogelijk houden en huren goedkope transportbedrijven in die met chauffeurs werken die geen enkele kennis hebben van veetransport en de verzorging van dieren.

Oproep aan transportbedrijven

Een Nederlandse transportbedrijf dat liever anoniem wil blijven, wil niet langer medeverantwoordelijk zijn voor deze beschamende situatie en is gestopt met de export naar Turkije. De overige Nederlandse transportbedrijven gaan door. Ik vraag me af of Boerderij deze maand goed wordt gelezen nu het vakantietijd is. Ik hoop het, want ik heb een belangrijke oproep aan de exporteurs - stop met de export naar Turkije en stop met het inhuren van goedkope transportbedrijven. Als je je dieren over deze route vervoert, weet je dat ze immens gaan lijden. Het koste wat het kost kiezen voor de allergoedkoopste optie kan je duur komen te staan. We hebben de afgelopen jaren de situatie aan de Turkse grens in kaart gebracht en veel beeldmateriaal verzameld. De grens is nu echt bereikt. Nee, ruimschoots overschreden. De exporteurs die op vakantie zijn geweest vraag ik het volgende: bekijk na je vakantiefoto's de foto's die Eyes on Animals heeft gemaakt bij de Turkse grens.

Foto

 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals
 • Grens bereikt. Veevervoerders: laat Turkije links liggen
  Foto: Eyes on Animals

Laatste reacties

 • maatje 1904

  zie hier de pvdd geen reclame over maken!

 • appie19979

  De overige Nederlandse transportbedrijven gaan door. Het lijkt net of dat er veel zijn.  Op alle foto's van het laatste half jaar zie ik alleen maar Duitsers, Polen, Romenen en Hongaren. Ook kun je helemaal niet met Nederlands vee naar Turkije toe!

 • Martin Oldenhof

  In Nederland is het lang zo slecht nog niet voor de dieren. Laat WD en PvdD zich hier maar druk om maken.

 • geen boer

  Lesley je belt aan bij de verkeerde. Turkije is DICHT voor Nederland, er is GEEN veterinair certifcaat. Je oproep hier aan exporteurs om 'Turkije links te laten liggen' komt je geloofwaardigheid en deskundigheid niet ten goede.
  Wat overigens niets afdoet aan de schandaligheid van deze douaneafwikkeling, en dat operators (oost-europa, slachtvee) inderdaad best rekening kunnen houden met de altijd warme overgang in deze maand. Maar goed, de hoofdschuldige hier is toch echt de turkse bureaucratie.

 • Maaike van Veen

  Afschuwelijk dit! Wat een ongevoelige hufter moet je toch zijn om je ogen te sluiten voor dit leed. Als we hhonden zo zouden behandelen,  sprak iedereen er schande van! Wat een lijdensweg, wat een ellende om men jullie bestempelen als eten....sorry lieve dieren voor de wandaden van mijn soort!

 • piethermus1

  The greatness of a nation can be judged by the way its animals are treated.

  Mahatma Gandhi

  En zo is het! Goed rentmeesterschap over al onze schepselen Gods, dus ook onze landbouwhuisdieren. In Nederland doen we het zo slecht nog niet. Echt niet! Maar slechter mag niet. Echt niet!

 • agratax2

  Volgens os boeren is dit ongeoorloofd en onze dieren onwaardig. Helaas voor de handel gelden andere normen van fatsoen en die zijn uitsluitend in GELD uit te drukken. De Oude Grieken hadden het toen al bij het rechte eind met hun opmerking 'DeGod van de Dieven is ook de God van de Handel'!

 • Eyes on Animals


  Er gaan inderdaad niet veel Nederlandse dieren naar Turkije. Maar sommige wel en soms komen deze óók een dag of 3 stil te staan, zoals een transport van de Firma van Dommelen eerder dit jaar.
  En tijdens onze meest recente inspectie de afgelopen maand hebben we ook Nederlandse transportbedrijven aan de grens aangetroffen.
  Tevens worden er transport opdrachten uitgevoerd die gelinkt zijn aan Nederlandse transporteurs.

 • geen boer

  @6 inderdaad, zo bezien leven wij in een 'great nation'. Anderszins ook natuurlijk, diegenen die wérkelijk over de wereld komen wisten dat altijd al. 
  Dat gezegd hebbende wil ik nogmaals onderstrepen dat het stukje op deze plaats een wat verkeerd beeld (bewust of onbewust) oproept dat Nederland deelachtig aan dit probleem is. Dat oost-europees vee dagen in de hitte moet wachten omdat Turkije weigert een snellere douaneprocedure voor levend vee aan te nemen is natuurlijk schrijnend, maar de mogelijkheden voor B.V. Nederland hier iets aan te doen zijn gelijk aan nul. En zou het zonder die paar NL transporteurs beter gaan?
  @7 fijn te weten dat 'wij boeren' (?) moreel superieur zijn. Gefeliciteerd met jezelf!

 • flyinghollander

  Eyes on animals is het nu wel of niet? Zie punt 4.
  Dan had dit ook in dit we log duidelijk gesteld kunnen worden, maar lijkt dat de Nederlandse het doen!

 • flyinghollander

  Zo moeilijke vraag stel ik toch niet?

 • flyinghollander

  Of past het antwoord van mijn vraag niet? 

 • flyinghollander

  Lesley je mailbox kapot? Of past het antwoord niet?

 • A1967

  We blijven ook massaal voor vakantie in eigen land, gaan jullie ook op inspectie bij de Oostvaardersplassen?

 • flyinghollander

  Hallo Lesley zou mijn vraag ook een antwoord kunnen krijgen.
  Jij krijgt een mail bij elk blog als iemand reageerde,  dus met zwijgen geef je toe dat het niet de Nederlandse veehouders en vervoerders zijn?

 • el

  Zou ze vakantie hebben?

 • flyinghollander

  El of het antwoord schikt niet zo.
  Want da had ze dat in het blog kunnen duidelijk laten worden. De bloedhonden op wakker dier gingen al tekeer en zal wel niks anders zijn op de Facebook pagina van deze groep zijn.

 • flyinghollander

  Weer 2 dagen verder dat Lesley bewust niet antwoord. Op elke reactie op haar we log krijgt ze een mail dus dit blog zal wel niet juist zijn  tegen over de Nederlandse agrariër,  maar dat past niet in het straatje.

 • agro1

  krantje b neemt dus duidelijk geen verantwoordelijkheid betreffende de door de eigen redactie geaccordeerde artikelen. onder welk alibi ze ook geschreven mogen zijn, redactie is aanspreekbaar. de schrijver aanmoedigen om netjes te reageren zou van niveau getuigen. bij weigering wel melden, natuurlijk!! steekje laten vallen? is b nu bewust schuldig of schuldbewust?? ben benieuwd. you cannot cheat an honest man.

 • flyinghollander

  Lesley?


  Open je mailbox? 
  Zijn nieuwsgierig naar jou antwoord.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.