RundveeOpinie

Gênante melkprijscrisis

Twee derde van de bedrijven beurde vijf jaar lang meer dan de kritische kostprijs van hun melk.

Een varkenshouder, rundveehouder en akkerbouwer gaan naar het casino. De varkenshouder neemt € 1.000 mee, zet alles op rood, wint en speelt verder. Zijn eindstand kan alle kanten opgaan: van dikke winst tot € 1.000 verlies. De rundveehouder neemt € 250 mee, wisselt € 100 naar fiches en speelt daar de hele avond mee. Hij gaat met een minimale winst of een klein verlies naar huis. De akkerbouwer blijft thuis en renteniert verder.

 

Rundveehouder bedaarde, risicomijdende speler

Met dit grapje kon je vijf jaar geleden het risicoprofiel van de diverse typen agrariërs goed schetsen. Varkenshouders als gokkers, rundveehouders als bedaarde, risicomijdende spelers en akkerbouwers die niet snel iets in de waagschaal zetten en voor de lange termijn gaan.

Melkveehouders investeren flink

De beschrijving van de rundveehouders is achterhaald. Ze gaan de varkenshouders aardig achterna in risicobelustheid door – rond de afschaffing van de melkquota – stevig te investeren in uitbreiding.

‘Crisis’

Nu de staatssecretaris een streep wil zetten door de groei in dieraantallen, is de wereld te klein. Bovenop de voorgenomen invoering van productierechten komt een melkprijsdaling en de rapen zijn gaar op diverse fora.

‘Crisis’ heet het ineens. Het is een beetje gênant dat zo te noemen. Ja, de voorschotmelkprijs is bij de meeste melkveehouders voor het eerst onder de 30 cent gekomen. Volgens het LEI heeft twee derde van de melkveehouders een kritieke kostprijs onder die 30 cent.

Gemiddelde bedrijf komt nog niks te kort

Twee van de drie melkveehouders hebben tot nu toe dus marge gemaakt, en dat al sinds mei 2010. Het gemiddelde bedrijf met krap 90 koeien levert maandelijks ruim 60.000 kilo melk. Bij levering aan FrieslandCampina komt het deze maand krap € 1.000 te kort. Er volgt nog een nabetaling van 1,5 cent en 3 cent aan EU-toeslagen, samen € 2.700. Dat gemiddelde bedrijf komt nog niks te kort, het moet wat voorfinancieren.

En let wel: dit is de eerste maand dat de voorschotprijs onder de kostprijs duikt. De laatste twee jaar hield dat bedrijf 6 mille per maand over. Hoezo crisis?

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin