RundveeOpinie

Geen heil uit Brussel, dus zelf doen

De Europese Commissie denkt er niet over om de interventieprijs voor zuivel te verhogen. Dat is de duidelijke boodschap waarmee commissaris Phil Hogan op 7 september op de top van landbouwministers komt.

Hogan motiveert ook. Verhoging zou veehouders en zuivelbedrijven minder alert maken op marktontwikkelingen. Boeren moeten daar in het tijdperk zonder quotum op inspelen. Ze moeten het aanbod aanpassen aan de signalen van de markt. Verhogen van de interventie en dus van de melkprijs, vertraagt die reactie.

Zo, dat weten we dan maar weer. Uit Brussel hoeven we niets te verwachten. Overleg en acties, ze gaan niets opleveren. Om moedeloos van te worden, maar ook een uitdaging.

We melken vrolijk door

Want als de overheid niets meer doet aan productiebeheersing, moeten we het zelf gaan doen. Niet per boer, want dat lukt nooit. Er is te veel melk, maar we melken vrolijk door. Wie moet dan wel wat doen?

Ik denk aan onze afnemers. Bijvoorbeeld FrieslandCampina. Wat waren we in onze schik toen FrieslandCampina een paar jaar geleden meldde dat ze alle extra melk van de leden na het verdwijnen van het melkquotum zou verwerken. Achteraf helemaal fout. Ze gaven daarmee een signaal af van: melken, jongens, wij zorgen wel voor de afzet. Het was veel beter geweest – en ik heb het toen ook geschreven – dat ze een garantie boden voor de hoeveelheid per bedrijf, die toen geleverd werd. Daar zou een soort A-prijs voor betaald kunnen worden. De rest werd B-melk en zou opbrengen wat de spotmelk opleverde.

Systeem van aanbodbeheersing

Nu de overheid duidelijk de bal terugspeelt naar het bedrijfsleven moet die de handschoen oppakken. FrieslandCampina kan elke dag nog beginnen met A- en B-melk. Vion kan hetzelfde doen voor vlees. Alle zuivel- en vleesproducenten zouden een systeem van aanbodbeheersing moeten instellen.

1 april, het vervallen van de quotering, werd bevrijdingsdag genoemd. Het wordt een uitdagingsdag. Het wordt tijd dat we als boeren en afzetorganisaties creatief het probleem van overproductie aanpakken.

Beheer
WP Admin