Boerenblog

10536 x bekeken 1 reactie

Demonstrerende boeren

De boeren in Weststellingerwerf gaan demonstreren. Betekent dit dat de A32, Pieter Stuyvesantweg of de Helomavaart geblokkeerd gaan worden? Nee! Ze gaan demonstreren hoe goed ze zijn en wat voor een topprestaties ze leveren in een omgeving waar ook de otter en de vuurvlinder het prima naar hun zin hebben.

De sector is erg goed in het leveren van een topprestatie, maar we zijn er met zijn allen erg slecht in dat te verkopen naar onze klanten. Wie in de grote stad weet er nu dat koeien op waterbedden slapen, dat er al boeren zijn die energie neutraal produceren, dat boeren ecologisch bermbeheer verzorgen, dat de moderne grote stallen voorzien zijn van luchtwassers en andere milieutechnologie, dat kalveren en biggen in stallen met vloerverwarming en in een ultra modern klimaatsysteem gehuisvest worden? Niemand of nauwelijks iemand, zelfs ik als boerenzoon was wel een beetje verbaasd dat één van de boeren een beetje nonchalant zei van "ja, ik produceer net zoveel elektriciteit door middel van zonnepanelen als dat ik gebruik." Zelfs ik had dat niet verwacht en wist het niet.

Moderne en innovatieve landbouw in beeld brengen

In het Friese Weststellingwerf hebben de boeren via Vereniging Agrarisch Natuur-, en Landschapsbeheer (VANL), LTO Noord Weststellingwerf en Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne besloten dat dit anders moet en dat we de schroom van ons af moeten gooien. We mogen ons best op de borst slaan en laten zien hoe goed we zijn. De vraag is dan hoe doe je dat? Wij hadden het geluk dat Alex Toursky van IZI.TRAVEL een app voor story telling en guided tours mij had gevraagd "Rene, jij kent de landbouw goed, wil jij niet eens onderzoeken wat IZI.TRAVEL voor de landbouw kan betekenen? Het is gratis, dus dat moet de boeren zeker aanspreken en het is modern, dat past ook bij de landbouw, modern en innovatief."

Weststellingerwerf neusje van de zalm veehouderij

Zo gezegd, zo gedaan, zo zijn we dan ook wel weer, dit initiatief opgepakt en voortvarend aan de slag. We kregen ook nog een mooie steun in de rug van de Rabobank via een bijdrage uit het coöperatiefonds. We hebben de bestaande fietsroute van VANL gepakt en deze hebben we met behulp van de boeren, vrijwilligers en een aantal professionals omgezet in een moderne variant op IZI.TRAVEL. Dit is echt leuk. Ik woon al 15 jaar in Oldetrijne, maar heb de laatste maanden veel geleerd en gezien wat ik anders nooit had geweten. We vliegen de hele wereld over om op vakantie te gaan, maar in je eigen buurt is meer dan je denkt. Zeker in Weststellingwerf, wat een uniek gebied is. Het is de gemeente met de meeste koeien en het neusje van de zalm als je het hebt over de melkveehouderij. Maar daarnaast ook de ecologische hoofdstructuur met de Rottige Meente en het Brandemeer, waar soorten als de otter, vuurvlinder en andere zeldzame soorten voorkomen op een steenworp afstand van de beste melkveebedrijven van Nederland. Een unieke prestatie mede mogelijk gemaakt door ruilverkavelingen en het waterschap. Dit is niet vreemd, want de Pieter Stuyvesantweg is vernoemd naar de bestuurder van New York, dus het zit in de geschiedenis van deze gemeente dat we unieke prestaties leveren. Deze unieke prestatie en de achtergrond daarvan, gaan wij delen via de IZI.TRAVEL app. Vanaf 21 augustus zal de route beschikbaar zijn op de IZI.TRAVEL app.

Vreedzame en positieve demonstratie

Op 28 augustus 2015 zal deze vreedzame en positieve demonstratie afgetrapt worden in het dorpscentrum van Sonnega Oldetrijne. Onder anderen Jan Huitema (eu-parlementariër), Rients Schuddebeurs (Rabobank), Mark Janssen (Centraal Bureau Levensmiddelen), Frans Keurentjes (FrieslandCampina), Roel Vriesema (Staatsbosbheer) en Alex Toursky (IZI.TRAVEL) hebben toegezegd te komen. Na een forumdiscussie onder leiding van Sippy Tichelaar, waarin natuurlijk de discussie gevoerd zal worden over de huidige lage prijzen en de demonstraties in Frankrijk, gaan we gezamenlijk een deel van de route fietsen. Na afloop zal er gelegenheid zijn voor de genodigden om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.

Concept voor fietsroute over rest van het land verspreiden

Mocht u nu zeggen van ja, wij willen ook demonstreren, neem dan contact op met mij en wij kunnen dan overleggen hoe we ook in andere delen van Nederland dit initiatief kunnen verspreiden. U bent van harte welkom in Weststellingwerf om de route te fietsen en zelf te ervaren dat een combinatie van verhalen over de moderne landbouw in combinatie met unieke natuur en cultuur erg interessant is.

Voor de app zijn diverse filmpjes opgenomen op boerenbedrijven.

Eén reactie

  • oranje


    juist dit is de manier om te laten zein de boeren goed bezig zijn envoor heel veel dingen meer zorgen dan alleen koeien melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.