RundveeOpinie

Bobo’s kennen boerenachterban niet

Siem Jan Schenk is de eerste bestuurder die erkent dat LTO het groeitempo van de melkveehouderij onderschat heeft. “Het uitgangspunt was verantwoorde groei, maar nu is grondgebondenheid een speeltje geworden van de politiek”, aldus Schenk.

Het vreemde is dat op sectorbestuurlijk niveau geen wenkbrauwen gefronsd zijn, ondanks alle reportages en artikelen over verdubbelende melkveehouders, ondanks de vele nieuwe stallen in aanbouw in het hele land en ondanks de zeer winstgevende melkproductie in 2013 en 2014 die intensivering nog eens extra aanjoeg.

In 2013 schreef Boerderij al in een commentaar: “Gelooft u echt dat er geen enkele wettelijke rem meer zal zijn op melkproductie na afschaffing van het quotum? Bouwen maar, stal vol en gaan met die banaan, terwijl de fosfaatproductie gestaag groeit en de ammoniakuitstoot uit de stallen schromelijk wordt onderschat?”

De NMV en de DDB roerden vanaf 2011 al continu de trom. Zij voorspelden sterke groei van de melkplas waardoor prijsbederf en daardoor lagere inkomens voor de hand lagen. Nu is de huidige melkprijsdaling echt niet alleen het gevolg van een fors grotere melkplas, maar prijsstuwend werkt die plas zeker niet.

Verwonderlijk dus, dat de bestuurders ondanks diverse waarschuwingen niet zelf eens gingen kijken en geen noodscenario hadden liggen voor als de groei eens groter zou uitvallen dan ingeschat. Dat maakt een ding duidelijk: de bobo’s kennen hun achterban niet en ze geven geen leiding. Mede daardoor is het mestbeleid nu een puinhoop.

Beheer
WP Admin