RundveeOpinie

Voorbeeldboer dupe door voorstel fosfaatrechten

Veel bedrijven houden koeien grondgebonden, hebben geen mestoverschot, geven de koeien weidegang en zijn zelfvoorzienend in ruwvoer. Ze stelden uitbreiding uit tot de afschaffing van het melkquotum. Ze worden gestraft onder de nieuwe mestwet van Dijksma. De ‘brutalen’ worden beloond. Een opiniestuk van Rob Hoefman, melkveehouder in Bredevoort.

De voorstellen rondom fosfaatrechten vallen mij erg rauw op het dak. Opnieuw blijkt dat je in Nederland nooit weet waar je aan toe bent en dat normaal gedrag wordt bestraft.

Voorbeeldige boer

Ik noem mij zelf een voorbeeldboertje omdat ik aan alle eisen voldoe die de Nederlandse burger graag ziet. Geen megastal, het toverwoord in de Zembla-uitzendingen, maar gewoon een veehouder die grondgebonden wil groeien van ruim 30 melkkoeien naar 40 stuks. De koeien lopen ruim acht maanden per jaar buiten en weiden dicht tegen de bebouwde kom aan, dat waarderen de bewoners. Ik heb nog nooit een kilo fosfaat af hoeven voeren. De koeien worden bij ons een jaar ouder dan de gemiddelde Nederlandse koe en ik gebruik heel weinig medicijnen.

Geen woord over grondgebondenheid

De laatste jaren keek ik uit naar 1 april 2015. Eindelijk kan ik dan de fosfaatruimte op mijn grond benutten met eigen koeien en jongvee, zonder duur quotum te hoeven kopen. Vorig jaar geïnvesteerd in aanpassing jongveestal. Nu is de tijd rijp om grond, veestapel en huisvesting in evenwicht te brengen. Over enkele maanden heb ik middels eigen aanfok het gewenste aantal koeien, hoef geen mest af te voeren en geen ruwvoer aan te kopen.

[([002_rb-image-1787458.jpeg]:inzetgroot)]

 

Maar dan komt Dijksma met een richtlijn waar met geen woord over grondgebondenheid wordt gesproken. Grond is toch de basis van het fosfaatoverschot. Veehouders die nooit mest af hoeven te zetten, hebben niet meegewerkt aan het fosfaatoverschot. Veel van die veehouders willen nu en de komende jaren langzaam doorgroeien. Geen gekke dingen doen, gewoon binnen de bedrijfsruimte de factoren grond, vee en huisvesting in evenwicht brengen. Dat zijn toch de voorbeeldbedrijven voor politiek en burgers? Maar die bedrijven worden nu keihard gestraft.

Brutale boeren lachen het laatst

Opnieuw worden de brutale boeren beloond. Veehouders die vorig jaar 10 of 50 koeien boven het melkquotum molken, lachen zich slap. Met de superheffing die ze moeten betalen hebben ze heel goedkoop fosfaatrechten in bezit. En laten dit nu net boeren zijn die 9 van de 10 keer al mest af moesten voeren en die dus vorig jaar nog eens extra hebben geholpen om verder over het fosfaatplafond heen te gaan.

Aankoop fosfaatrechten te duur, 40 koeien weer weg

Zoals ik de voorstellen nu lees, mag ik die 40 koeien niet houden. Of ik moet fosfaatrechten aankopen. Dank je de koekoek. Die zullen duur worden. En als vijftiger, zonder opvolger, die nog 10 tot 15 jaar lekker wil boeren wil ik niet meer naar de bank. En zeker niet om fosfaatrechten te kopen. Ik werk voor het plezier met de koeien en probeer daar een boterhammetje mee te verdienen. Maar ook dit soort bedrijven worden door nieuwe regelgeving versneld weggewerkt. Sharon en alle mensen in de  tweede en eerste kamer, denk nog eens heel goed na!

Rob Hoefman, melkveehouder in Bredevoort.

Lees meer over fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin