RundveeOpinie

Veroorzakers fosfaatproblemen worden beloond

De grootste groeiers in de melkveehouderij lijken goed gegokt te hebben, de extensieven zijn de verliezers.

Ik ben ernstig uit mijn humeur. Eindelijk zijn er de voorstellen van de staatssecretaris voor fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Dat is op zichzelf beter dan dierenrechten of nog ergere rechten. En de schotten tussen de sectoren blijven vooreerst bestaan. Of dat goed nieuws is weet ik eigenlijk niet.

Fosfaatrechten zeer nadelig voor innoverende varkenshouder

De varkenshouderij is aan het saneren en daar past een betaalde overheveling van fosfaatrechten in de richting van de melkveehouderij wel bij. Maar zo’n transitie heeft grote nadelen voor de varkensbedrijven die willen innoveren door groei, want die zouden dan ook dure rechten moeten kopen. En de varkenssector heeft behoefte aan grote innovaties, niet alleen technische maar ook maatschappelijke. Ik heb er dus wel vrede mee.

Peildatum fosfaatrechten fout gekozen

Maar toch ben ik ernstig ontstemd. De peildatum voor de fosfaatrechten is namelijk fout gekozen. De referentie wordt het gemiddelde van het kalenderjaar 2014. Degenen die in de tweede helft van dat jaar hard zijn gegroeid krijgen dus meer fosfaatrechten. Maar dat is nog niet alles. De peildatum wordt 2 juli 2015. Dat betekent dat de groei tot die datum wordt meegenomen, en dat iedereen vervolgens naar rato fosfaatrechten moet inleveren om naar het gemiddelde van kalenderjaar 2014 te komen. Ook degenen die niet zijn gegroeid, zo meen ik te begrijpen, of die maar een beetje zijn gegroeid. De grootste en snelste groeiers houden dan het meeste over en dat is volstrekt tegen mijn rechtsgevoel. Nogmaals, als ik alles goed begrijp, want nu ik dit schrijf is het nieuws nog erg vers.

[([002_rb-image-2655542.jpeg]:inzetgroot)]

 

Extensieve melkveehouderij de dupe

Ik woon in een gebied waar de melkveehouderij nog enigszins extensief en grondgebonden en maatschappelijk verantwoord is, en juist die boeren zijn dus het haasje. Maar los van het feit dat ik wel enige sympathie heb voor de boeren die niet als een gek zijn gaan bouwen en bevolken, het gaat ook tegen mijn milieu-rechtsgevoel in. De grondgebonden bedrijven worden niet bevoordeeld, ondanks alle mooie woorden van Dijksma. De bedrijven die de gok op snelle groei gewaagd hebben, de cowboys, waardoor we nu in de problemen zitten, worden beloond. Het is nog niet zo lang geleden dat ik hier beweerd heb dat het altijd zo gaat, binnen en buiten de landbouw, en ik heb sneller gelijk gekregen dan ik wil.

Dijksma bang voor juridische procedures

De veroorzakers van het probleem met het fosfaatplafond worden nu dus beloond. Ik las dat de staatssecretaris bang is dat ze anders juridische procedures gaat verliezen, van de advocaten van de groeiers. Ik zou daar niet zo bang voor zijn. Iedereen kon weten dat er een rechtensysteem aankwam en dat er een groot risico gelopen werd bij snelle groei. Dat hadden ze al lang geleden in deze column kunnen lezen, de cowboys en hun advocaten.

Beheer
WP Admin