RundveeOpinie

Politici manipuleren boeren

“Handige tante, staatssecretaris Dijksma”, knikt Hanna bewonderend. “Ze heeft voor haar fosfaatrechten de hele sector deelgenoot gemaakt. LTO, NMV, NAJK en NZO zaten, net als de Stichting Natuur en Milieu, allemaal aan tafel.”

Daar maakt ze goede sier mee. Ze constateert dat de melkveehouderij ‘door haar eigen fosfaatplafond’ is geknald. Met genoemde organisaties gaat ze de komende maanden bezig met de uitwerking.

“Daarmee maakt ze de hele sector verder monddood”, vult Hanna aan. “We kunnen als individuele boeren straks nog zoveel problemen hebben, Dijksma zit er niet mee. Ze heeft het met de vergaderboeren van de sector afgesproken. Morren helpt straks niet meer.”

We kunnen er wat van leren. Dijksma hoeft niets te verdedigen. Cees Romijn van de LTO doet dat wel. Hij zegt dat de voorkeuren van LTO zijn gerealiseerd. Dirk Jan Schoonhoven, NMV, vindt dat goed vakmanschap van boeren nu wordt beloond. Hij is ‘tevreden en blij ‘. Dat zijn ook NZO en NAJK. Over de verhoging van de kostprijs wordt weinig gezegd. Dat er slachtoffers komen, die moeten stoppen, hoor je bijna niet. Romijn noemt dit zelfs een warme sanering. Anders gezegd, de ene boer betaalt het pensioen van de ander.

Hoe anders gaat het met de discussie over de zuivelprijzen. Het Europese Parlement wil een aanpak van de zuivelcrisis. Maar dan komt het. Nederland heeft twee vertegenwoordigers in de Landbouwcommissie. Annie Schreijer-Pierik van het CDA stemde voor een voorstel om de interventieprijzen te verhogen. Jan Huitema, VVD, niet. Hij was het eens met eurocommissaris Phil Hogan, die de Europese prijzen wil laten aansluiten bij de wereldmarkt.

Zo kwamen er twee geluiden uit Nederland, die onze positie verzwakt. Het geeft de eurocommissaris de ruimte om niets aan de prijzen te doen. Zo profiteert de ene politicus, Hogan, van de verdeeldheid, terwijl Dijksma in eigen land de fosfaatrechten moeiteloos kan doordrukken door de – tijdelijke – eensgezindheid onder de boeren.

Sieta van Keimpema kan hier met haar actie voor hogere zuivelprijzen van leren.

Beheer
WP Admin