RundveeOpinie

Pensioen stoppers weer geregeld

“Toekomstige stoppers in de melkveehouderij hebben weer geluk”, vindt Hanna.”Met het afschaffen van de melkquotering verviel de waarde. Voor velen hun pensioen. Maar zie, de fosfaatrechten komen.”

Ze heeft verdorie nog gelijk ook. Het melkquotum bezorgde vele stoppende boeren een zorgeloze oude dag. Niet voor niets werden nieuwe woningen bij de dorpen vaak ‘quotumbungalows’ genoemd. Boeren konden eensklaps door de verkoop van hun quotum echt rentenieren.

“Dat gaat nu gebeuren met de fosfaatrechten”, sipt Hanna. “Even afwachten wat de prijs wordt en dan toeslaan. Zo scharrelen ze mooi door hun bestaan. Nooit de neiging gehad met de tijd van schaalvergroting mee te gaan. Klein gebleven, zodat eventuele opvolgers niet lang hoefden na te denken. Vader had geen levensvatbaar bedrijf en dus moesten ze wel een andere keuze maken. Prettig ook voor pa. Die heeft niet te maken met een opvolger, die gefinancierd moet worden. Alles kan voor het eigen pensioen worden gebruikt.”

In feite een merkwaardige ontwikkeling. In elke branche is het pensioen voor de werknemers op het ogenblik een groot probleem. Bij de melkveehouders niet. Daar betalen de boeren van de toekomst, het pensioen van de boeren van het verleden, de stoppers. Het verhoogt de kostprijs van melk. Verder is er niks mis mee.

Alleen moet de melkprijs dan wel hoog genoeg zijn om die extra kosten te betalen. Daar zit het echte probleem. Want het lijkt er nog niet echt op dat die gaat stijgen.

Probleem is ook dat geld uit de veehouderijsector blijft vloeien. Dat is niet goed. Er is juist meer geld nodig, bijvoorbeeld om fosfaatrechten te kopen. De banken zijn niet scheutig, vooral omdat ze hiermee geen rekening hebben gehouden.

De toekomstige stoppers, de bedrijven die nu klagen dat ze te weinig fosfaatrechten krijgen, moeten echter tevreden zijn. Zonder dat ze er iets voor hebben gedaan zijn hun pensioenen voor de komende jaren weer veilig gesteld door staatssecretaris Dijksma. Dat kan niet anders dan een meevaller worden genoemd.

Beheer
WP Admin