RundveeOpinie

Noord versus Zuid

Na 3 juli weten we weer waar we aan toe zijn. Nog niet in detail, dat komt komende maanden wel.

Paal en perk aan de uitdijende veestapel: we hebben het aan zien komen. De zuivel en LTO hebben gefaald in hun aanpak. De schijnvertoning met grondgebondenheid deed bij Dijksma veronderstellen dat Nederlandse boeren verantwoordelijkheid zouden dragen als collectief voor het milieu. Zo werkt dat niet, we zijn elkaars collega’s als het kan en concurrenten als het niet anders kan.

Op de fosfaatavond in Heerenveen heb ik me toch verbaasd over de chauvinistische geluiden. Zo van: de Zuidelijke boeren hebben het probleem veroorzaakt en de Noordelijken zijn er de dupe van. Van een slachtofferrol , daar word je niet beter van. Laten we de analyse even wat abstracter gaan benaderen. Het zijn de bestuurders die zorgen voor de regels, het zijn de regels die de boeren bandbreedte geven waarbinnen zij kunnen ondernemen. Elke individuele boer, waar dan ook in Nederland, heeft op die manier dezelfde ruimte. Ik kan en zal het mijn Zuidelijke collegaboeren niet kwalijk nemen dat zij ambitieus daar altijd werk van hebben gemaakt.  Ik neem het mijn bestuurders, de Zuidelijke voorop, wel kwalijk dat zij niet eerder paal en perk hebben gesteld aan de kilo’s stikstof en fosfaat vanuit milieutechnisch oogpunt. De Noordelijke boeren zijn de afgelopen maanden, een half jaar later dan het Zuiden, snel gegroeid in aantal koeien, de eerste maanden wel richting 20 procent. Het was puur een kwestie van tijd, wanneer Dijksma zou ingrijpen.

Wel nu, balans opmaken, we zijn door het plafond. Referentiejaar 2014, peildatum 3 juli 2015, dat geeft aanknoping om de snelle groeiers van 2015 steviger af te romen. Als de missie van LTO en de visie van de zuivel iets voorstellen zullen zij grondgebondenheid ook een onderdeel laten zijn van afromen. Het doet pijn, het gaat pijn doen, helaas. En schotten tussen sectoren vandaan, laat (een deel van) de varkenssector gesaneerd worden door de koeienboeren. Hebben beiden voordeel van.

Niks Noord versus Zuid, ik wil visionaire  bestuurders met kont in de broek.

Beheer
WP Admin