RundveeOpinie

Kritisch kijken naar ZLTO

De fosfaatrechtendiscussie houdt de boeren behoorlijk bezig. In Heerenveen waren woensdag bijna duizend boeren bijeen om hierover te praten. Het ongenoegen is groot. Een opiniestuk van Harm Holman, melkveehouder in het Drentse Steenbergen.

De fosfaatrechtendiscussie houdt de boeren behoorlijk bezig. In Heerenveen waren woensdag bijna duizend boeren bijeen om hierover te praten. Het ongenoegen is groot. In het noorden zijn veel extensieve bedrijven en een redelijk evenwicht op de mestmarkt. Het feit dat diegenen die gespeculeerd hebben en snel gegroeid weer het beste af zijn, geeft ergernis en ongenoegen. Wie grond heeft gekocht en zich heeft ingehouden, betaalt weer de rekening. Mensen die ruimte hebben op hun bedrijf kunnen deze niet meer benutten en dreigen gekort te worden om de overproductie  van anderen op te vangen. Goed gedrag wordt zo afgestraft.

Zuidelijke boeren weer gewonnen

Er was in Heerenveen behoorlijk kritiek op LTO Noord. Ze hebben zich onvoldoende ingespannen om er voor de noordelijke boeren het beste uit te halen. Weer lijkt het erop dat de zuidelijke boeren hebben gewonnen in de discussie. Grondgebondenheid vinden ze in het zuiden maar niks en het op deze manier  invullen van fosfaatrechten kan een zeer intensief bedrijf nog intensiever maken. Het probleem wordt niet echt en adequaat aangepakt.

Ondersteuning voor boeren uit het noorden

Het heeft behoorlijk geknald binnen LTO. Maar binnen de structuur van LTO trekt het noorden steeds aan het kortste eind. Ze moeten schikken in de vakgroep melkveehouderij naar de mening van het zuiden. Het noorden heeft een minderheid in de vakgroep die nog steeds zo democratisch is dat ze dat accepteren. Wanneer durft LTO Noord en streep te zetten en komt ze echt op voor de noordelijke boeren?

[([002_rb-image-2339890.jpeg]:inzetgroot)]

 

ZLTO heeft veel gemeen met Grieks Syriza

Ik zie een parallel met de Griekenlanddiscussie. De ZLTO lijkt in zijn handelen op Syriza, de partij van Tsipras. De houding en werkwijze van de leiders lijkt behoorlijk op elkaar.

  • Ze houden tegen beter weten in vast aan het eigen geluid, andere meningen zijn ongenuanceerd.
  • Het  problemen in eigen land wordt ontkend: er is geen mestfraude, te hoog nitraat valt mee. Intensief met kringloopwijzer is veel beter dan extensief zonder. Weidegang is niet nodig. Er is nog steeds veel maatschappelijk draagvlak, etc.
  • Het land dreigt in een afgrond te vallen maar de politiek voelt zich niet verantwoordelijk. Bij de ZLTO is tussen de €1 miljard en €2 miljard verspeeld door Vion en daar is het hele ZLTO vermogen in verdampt. Ze zijn verworden tot een arme club.
  • Er wordt een  beroep  op saamhorigheid  gedaan binnen de EU. Binnen de ZLTO zien ze niet in dat de belangen tussen de regio’s en sectoren zo verschillend  zijn dat dit verhaal niet meer opgaat.
  • De politiek helpt ons wel.

Klaar met de ZLTO

Men wil niet inzien dat de discussie over de situatie in Brabant de sector, zeker de noordelijke melkveehouderij, veel schade aanricht. De politiek gaat ingrijpen, zie de PAS discussie in Brabant. Er is weinig tot geen aansluiting meer bij het brede maatschappelijk denken.

De ZLTO wil niet inzien dat bijna niemand hen nog erg serieus neemt en dat de invloed in Den Haag heel klein is geworden. De strijd binnen de LTO werkt verlammend en het is inmiddels geen publiek geheim meer dat veel noordelijke bestuurders zo onderhand klaar zijn met deze gang van zaken.

Hoe lang zal de situatie in Griekenland nog stand houden en wat is de positie van Tsipras binnenkort?

Harm Holman is melkveehouder in het Drentse Steenbergen (gemeente Noordenveld).

Lees meer over fosfaatrechten.

Beheer
WP Admin