RundveeOpinie

Goedkoop meeliften met LTO

We staan over het hek geleund dat ons land scheidt. We zien een tipje van onze boerderij omdat het landschap redelijk open is. Zijn boerderij zien we niet. Die ligt verscholen tussen de bosranden aan een ander weggetje. Wat land betreft zijn we buren, verder niet.

We kennen elkaar ook niet zo goed. Op vergaderingen zie ik hem niet. Hij koopt van de particulier en ik zoveel mogelijk bij de coöperatie. Bovendien ben ik lid van de LTO en hij van NMV.

“Waarom ben jij lid van de NMV  en niet van de LTO?”, vraag ik hem. “Ik ben een beetje een vrijbuiter en voel me daar beter thuis. En de contributie is veel lager. Voor minder dan €300 ben ik lid. Het is een club met weinig overhead en sobere vergoedingen voor de vergaderboeren”, geeft hij mij nog even een steek onder water.

‘LTO doet er ook veel meer voor”, zeg ik.”Kijk maar naar het oplossen van problemen op gemeentelijk niveau. Plus de bemoeienissen met herinrichtingen en overleg met overheden over bijvoorbeeld ganzenschade”. Buurman knikt:”Prima werk doen ze daar, Hebben ze ook budget en dure mensen voor. Ze bereiken ook zeker resultaat. Ik waardeer dat.” “Maar je betaalt er niet aan mee”, zeg ik een tikkeltje zuur. “Alles wat goed loopt moet je niet in de wielen rijden”, zegt buurman, terwijl hij aanstalten maakt richting zijn trekker. “Ik ga nog even dat laatste stukje maaien. Het is zo weer tijd om te melken.”

We knikken ‘tot ziens’ en gaan verder met ons eigen werk. Het gesprek laat me niet los. Alle boeren die niet lid zijn van de LTO profiteren wel van het apparaat en de bestuurders van de LTO als die resultaten boeken. Ze liften gratis mee en dat geeft geen goed gevoel.

Beheer
WP Admin