RundveeOpinie

Cowboys toch beloond

De staatssecretaris heeft gesproken: er komen fosfaatrechten. Daar is iets voor te zeggen.

Sectororganisaties willen het en de beide alternatieve manieren om de melkveehouderij te reguleren (melkrechten en koerechten) hebben zo hun nadelen.

Is het plan van Dijksma daarmee goed? Voor extensieve veehouders in ieder geval niet. Wie niét meegedaan heeft aan de groeispurt van de afgelopen anderhalf jaar, staat op achterstand. ‘Cowboys hebben het gewonnen’, ‘De jackpot komt bij de boeren die hebben gegokt op groei’, roepen zij. En terecht.

Iedereen weet al tijden dat er ‘iets’ stond te gebeuren; een beteugeling van de groei. Maar op welke manier? En vooral: volgens welk referentiejaar? Daarover is nu klarigheid, zij het met veel slagen om de arm. De uitkomst is: wie tot 2 juli extra vee heeft aangehouden of bijgekocht, wordt beloond. Wie nu nog wil groeien, moet fosfaatrechten kopen.

Een bonus dus voor boeren die gegokt hebben op groei. De ironie wil dat de groeispurt zelf juist de oorzaak is van het probleem.

Mogelijk gaat het nog verder: er hangt een afroming (korting) in de lucht – er worden vrijwel zeker meteen al meer rechten uitgegeven dan er fosfaatproductieruimte is. In het slechtste geval worden de niet-groeiers dan ook nog eens gekort op hun rechten.

Extensieve boeren, of beter: veehouders die niet hebben gekozen voor extra groei op het laatste moment, hebben gelijk als zij zich benadeeld voelen.

Beheer
WP Admin