RundveeOpinie

Zorg dat u bij bank geen ‘probleemgeval’ wordt

Wie wil er als ondernemer nou op het matje komen bij de bank? Wie intensief ‘begeleid’ wordt, weet hoe dat is. Het kunnen stevige gesprekken zijn. Tips om het niet zo ver te laten komen.

De afgelopen weken voerde ik gesprekken met klanten die door de bank ‘wat intensiever worden beheerd’. Dit zijn niet de gezelligste gesprekken. Hoewel iedereen die aan tafel zit de intentie heeft het bedrijf vooruit te helpen, blijft het een confronterend gesprek.

Hoe is de strategie onderbouwd?

De planning van de afgelopen jaren wordt hierbij steevast tegen het licht gehouden. Hoe zag het plan eruit toen de huidige strategie vijf jaar geleden werd ingezet? Hoe is dit onderbouwd en uitgewerkt? Bij veel bedrijven ligt er een goed bedrijfsplan en weet de ondernemer heel goed wat hij wil. De meeste plannen zijn op een bepaald onderdeel taakstellend – en dat is maar goed ook. Want hoe zou ik zelf mijn kantoor in Leeuwarden en Buitenpost moeten ontwikkelen als ik de lat niet een beetje hoger leg? Dit zien we bij veel agrarische bedrijven ook terug. Gezonde ambitie noem ik dat!

Hard werken: in de stal, op het land én achter de computer

Om die ambitie waar te maken, moet er wel hard worden gewerkt. Maar wat is bij groter geworden agrarische bedrijven nu precies ‘hard werken’? Mijn oma vond dat hard werken toch vooral gebeurde in de stal of op het land. Hard werken in 2015 gaat anders dan hard werken zeventig jaar geleden. Een boer is meer en meer ondernemer. Hij moet zijn bedrijf sturen met managementinformatie. Niet alleen lezen, rekeningen betalen en de papieren opbergen. Nee, hij moet vooral bezig zijn met de planning. Voor de komende maand, het lopende seizoen, voor het komend jaar en later.

Blijft u boven uw rekening-courantlimiet?

Wat betekenen de rekeningen van de afgelopen weken voor úw planning voor de komende maanden? Blijft u boven de rekening-courantlimiet? Blijft u binnen de gebruiksnormen van het mestbeleid? Managen is vooral vooruitkijken en je zo min mogelijk laten verrassen. Wie niet goed managet, komt uiteindelijk in een situatie waarin anderen zich met zijn zaken gaan bemoeien en deze in het slechtste geval overpakken. En dat is wel het laatste wat je wilt als ondernemer.

Zo voorkomt u als bedrijf intensieve begeleiding; adviezen

Hoe u als ondernemer kunt voorkomen dat u ‘intensief begeleid’ wordt? Adviezen:

  1. Maak tijd voor de administratie en het managen. Heeft u hier geen tijd voor? Code oranje/rood!
  2. Werk uw planning maandelijks bij, voorkom zo verrassingen. Leg de gerealiseerde cijfers naast het oorspronkelijke plan en trek de juiste conclusies.
  3. Betrek vaste gesprekspartners intensief bij uw plan; bank, accountant en voerleverancier. Als u het initiatief neemt voor ‘intensieve begeleiding’, laat u zien kritisch naar uw ondernemerschap te kijken. Dit geeft de bank meer vertrouwen in u en uw bedrijf.

Ondernemen is vallen en opstaan, maar wie valt moet héél snel opstaan

Sommige ondernemers groeien als vakman geleidelijk in hun ondernemersrol; een natuurlijk proces van vallen en opstaan. In deze tijd, met economische uitdagingen en lage opbrengstprijzen, is er minder ruimte om te vallen. Valt u toch, dan zult u heel snel moeten opstaan. Maar dat bent u als ondernemer toch gewend? Snel schakelen en nieuwe doelen stellen. Zorg er vooral voor dat u zelf aan het roer blijft staan. Ik wens u veel managementplezier toe!

Beheer
WP Admin