RundveeOpinie

Rundveesector moet regie pakken in mestbeleid

Wacht niet af wat de politiek doet. De rundveesector moet snel zelf het mestbeleid invullen, anders raken boeren de zeggenschap definitief kwijt.

We zijn door het plafond heen. De grens van 84,6 miljoen kilo fosfaat die de sector had afgesproken met de staatssecretaris, is doorbroken. Eigenlijk was dit ook wel te verwachten. Als je de statistieken over 2013 en 2014 bekijkt, zie je al veel jongvee.

Door de gekozen manier van quotumafschaffing is een soort spanning opgebouwd die je niet wilt. Met een einddatum in zicht ga je je daarop voorbereiden. Achteraf gesproken was het verstandiger geweest het quotum in één keer, onverwacht dus, op te heffen. Misschien zelfs met terugwerkende kracht tot 2009. Dan zou er niet zo’n vloedgolf aan jongvee zijn gekomen en dat is beter voor de sector.

Lang gewacht op einde quotum, en dan komt alweer een nieuwe beperking

Jarenlang hebben we gewacht op het einde van de quotering. Binnen twee maanden hebben we al een nieuwe beperking. Fosfaat was al het nieuwe quotum, maar voorafgaand aan de ‘bevrijdingsdag’ werd nog druk gesproken over grondgebondenheid en verplichte mestverwerking. Daar hoor je nog bar weinig over. Staat dit op losse schroeven? Als dat zo is, laat dat maar weer eens zien hoe onbetrouwbaar de politiek is.

Op onbetrouwbare politiek kan ondernemer niet bouwen

Als ondernemer kun je op deze onduidelijkheid simpelweg niet bouwen. Hetzelfde geldt voor de mestverwerking. Boeren durven niet te investeren in verwerking omdat ze niet weten of het beleid die mestverwerking over vijf jaar nog wel voorschrijft.

Dat vind ik het lastige met politici: de ene keer is het dit, de andere keer is het dat. Ze hebben geen consistente lijn.

Fosfaatrechten verhogen efficiency en sparen milieu

Er moet gewoon duidelijkheid komen over het mestbeleid, maar niemand lijkt zijn vingers eraan te willen branden. Gelukkig had het NAJK als eerste een mening over wat het best zou zijn voor de jonge veehouders: fosfaatrechten. Wie efficiënt is, kan meer dieren houden met dezelfde rechten. Ik vind dat geen verkeerd idee. Door de Kringloopwijzer in te voeren wordt het uitgangspunt: wat je onttrekt, mag je ook weer toedienen. Dat verhoogt de efficiëntie en spaart het milieu. Juist dat laatste doet het altijd goed in Den Haag.

Veehouders verzamelen nu koeien voor betere referentie

Veehouders verzamelen nu koeien om maar een betere referentie te krijgen. Als ik het simpel bekijk, zie ik dat er in 2013 nog geen fosfaatoverschot was. De rundveestapel produceerde toen 80,6 miljoen kilo, terwijl dit in 2014 al 86,1 miljoen kilo was. Iedereen kan dan wel raden wat de referentie wordt.

We moeten als boer heft in eigen handen nemen

Volgens mij moeten we als sector het heft in eigen hand nemen. Als de politiek het moet regelen, krijgen we een groter probleem dan wanneer we zelf de zaken oplossen. Er moet nu een streep getrokken worden om de derogatie niet kwijt te raken en om zelf zeggenschap te houden over het mestbeleid nu en in de toekomst. Ja, een referentie zal zeer doen, maar zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

Beheer
WP Admin