RundveeOpinie

Nederlandse melkveehouders en stagiairs gezocht

De vraag naar Nederlandse knowhow komt van grote agroholdings in Oekraïne met meer dan 300.000 hectare grond én van kleinere Nederlandse investeerders.

In Rusland en Oekraïne is de melkveehouderij een noodzakelijk kwaad voor  grote en kleine akkerbouwers. Vroeger waren boerenbedrijven gemengd,  met akkerbouw, melkvee en soms ook varkens en kippen. De meeste varkens- en kippenbedrijven draaien er redelijk tot goed en leveren geld op. In de melkveehouderij is het precies andersom, de meeste bedrijven draaien met verlies. Toch weet een enkeling wel geld verdienen.

Koeien houden in Oost-Europa is geen sinecure

Waarom kunnen de koeien niet naar de slager, denk je dan. In Rusland is dat heel simpel: Poetin wil meer koeien en dat wordt dan top-down doorgedrukt. De gouverneur van een regio is verantwoordelijk voor meer koeien. Hij stuurt de boodschap door naar de burgemeesters. Die verplichten op hun buurt alle melkveebedrijven om het aantal koeien op peil te houden. Melkveehouders worden zelfs aangemoedigd uit te breiden.

In Oekraïne ligt het houden van melkvee iets gecompliceerder. Het komt er op neer dat een melkveehouder de grond huurt van de lokale bewoners. Die werken deels bij de koeien. Dus als de melkveehouder ze ontslaat, is hij de huur van de grond kwijt en heeft hij tevens een sociaal probleem. In Oekraïne is het houden van koeien voor velen een noodzakelijk kwaad.

Melkveebedrijven professionaliseren en uitbreiden

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag of er Nederlandse boeren zijn die een bedrijf met koeien willen exploiteren in Oekraïne. Ze kunnen het bedrijf huren of via een gezamenlijke bv de koeien exploiteren. Over het juiste model is zijn we nog niet uit. Dat zal ook van de partner afhangen en of deze alleen management inbrengt of ook wil investeren.

De vraag naar Nederlandse knowhow komt niet alleen van grote agroholdings met meer dan 300.000 hectare grond, maar ook van kleinere Nederlandse investeerders als Dirck Smits van Oyen. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in de Khmelnitsky-regio met een melkveebedrijf van bijna 100 melkkoeien. Hij wil de melkkoeien wel professionaliseren en uitbreiden, maar alleen samen met een Nederlandse melkveehouder, die er dan ook gaat wonen.

Geïnteresseerd in Oekraïens melkveebedrijf? Neem dan contact op

Daarnaast ben ik op zoek naar studenten die stage willen lopen op een van deze bedrijven om een samenwerkingsmodel uit te werken. Een interessante stage, want de student werkt niet alleen mee, hij of zij denkt vooral mee over hoe het beter kan. Uiteindelijk kan de student zijn eigen project realiseren. Pas-afgestudeerden zijn overigens ook van harte welkom.

Interesse? Neem dan contact op via deze mail.

Beheer
WP Admin