RundveeOpinie

Nare smaak uitzending Zembla

Wat een rotuitzending van Zembla, ‘Topsporters van de melkindustrie’. Er werd een beeld geschetst van een deel van de melkveeveehouderij dat een uitzondering vormt. Misschien een procent van het totaal.

Een naar geheel. Lief begonnen met voorzitter Boer van FrieslandCampina, die enthousiast vertelde over de zuivelproducten die de hele wereld overgaan. Geraffineerd gecombineerd met een promotiefilmpje van FrieslandCampina over gezonde koeien en een gelukkige boer met dochter tussen de koeien in de wei. Dan de gemene overgang naar de grootste bedrijven in ons land. Beelden van zieke koeien, grote stallen –megastallen genoemd, terwijl ze dat niet zijn – met magere koeien, die nooit het zonlicht zien. Daarbuiten de lege eentonige groene weiden.

Met natuurlijk nestbevuilers als professor Jan Douwe van der Ploeg, die al 25 jaar predikt dat het helemaal fout gaat in de veehouderij, maar nooit gelijk krijgt. Maar die wel de boer van nu een trap na geeft. Dat deed ook Sieta van Keimpema, onze rem op nieuwe ontwikkelingen. Ze geeft alle schuld aan de zuivelondernemingen. Die betalen te weinig voor de melk en dus moeten boeren wel groeien. Snik, snik.

Dan de grote boeren die uitgebreid geïnterviewd werden. Om koude rillingen van te krijgen. Zoals Arnold van Dorp, die een koe een behandelingsstal in slaat, waar de klauwen gekapt moeten worden. De poot wordt ruw omhoog gedraaid en ondertussen vertelt hij welsprekend, maar op harde toon over zijn missie. Een koe is niet meer dan een schakel tussen voer en melk. Met zo weinig mogelijk kosten en arbeid. “De rekenmachine is leidend”, zegt hij. Hij is ondernemer en geen charitatieve instelling. Koeien in de wei vindt hij maar niks. Kost te veel tijd. Zijn enige doel is per koe zo goedkoop mogelijk 13.000 tot 14.000 kilo melk te produceren. Kan de koe dat niet, hup, naar de slager. De koe is een machine ten dienste van de boer.

Zo passeerde een stoet van koeien, boeren en andere lieden de revue. Geen spaan heel latend van het beeld dat verreweg het grootste deel van de veehouderij omvat: de boer die hart heeft voor zijn vee, de koeien laat weiden of in een ruime stal, die steeds diervriendelijker is en goed verzorgt.

Dat vraagt weer veel positieve publiciteit. Om glad te strijken wat in deze uitzending werd verpest. Dus moeten er maatregelen komen. Want de schaamteloze boer Arnold van Dorp, die de rekenmachine laat regeren, is alleen in het gareel te krijgen met geld. Hij denkt efficiënt en industrieel. Zijn melk zou je industriemelk kunnen noemen. Tijd voor een kwantumkorting voor dit soort melk? Dus hoe meer melk van dit soort bedrijven, hoe hoger de korting per kilo.

Beheer
WP Admin