RundveeOpinie

Geldzorg na jaren van groei

Na het zoete is er weer het zuur. De Europese melkveehouderij heeft twee jaren met mooie melkprijzen achter de rug. Dit jaar is het een duidelijk minder goed jaar.

Dat werd duidelijk bij de presentatie van het jaarlijkse melkprijzenonderzoek van LTO Nederland. Daar werd nog een beetje omfloerst gesproken over de perspectieven voor de melkprijsontwikkeling dit jaar. Bij de Rabobank doet men dat niet meer. Was deze bank bij vorige gelegenheden nog redelijk positief, nu gaat ze ervan uit dat de markt langere tijd slecht blijft en er pas per begin 2016 weer ruimte is voor herstel van de zuivelmarkt. Het aanbod blijft voorlopig te groot, terwijl de vraag nog altijd heel zwak is.

Voor veel melkveehouders die net flink hebben geïnvesteerd in een nieuwe stal en bijbehorende uitrusting, is dat beroerd nieuws. De lasten zijn voorlopig hoog, terwijl de opbrengsten flink achterblijven. Dat probleem hadden ze volgens LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn goed aangekund als in de voorbije jaren extra was afgelost en buffers waren gevormd. Sommige bedrijven hebben dat ook gedaan, maar veel veel groeiers niet. Daar zit nu de pijn.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin