Redactieblog

4272 x bekeken 4 reacties

Geldzorg na jaren van groei

Na het zoete is er weer het zuur. De Europese melkveehouderij heeft twee jaren met mooie melkprijzen achter de rug. Dit jaar is het een duidelijk minder goed jaar.

Dat werd duidelijk bij de presentatie van het jaarlijkse melkprijzenonderzoek van LTO Nederland. Daar werd nog een beetje omfloerst gesproken over de perspectieven voor de melkprijsontwikkeling dit jaar. Bij de Rabobank doet men dat niet meer. Was deze bank bij vorige gelegenheden nog redelijk positief, nu gaat ze ervan uit dat de markt langere tijd slecht blijft en er pas per begin 2016 weer ruimte is voor herstel van de zuivelmarkt. Het aanbod blijft voorlopig te groot, terwijl de vraag nog altijd heel zwak is.

Voor veel melkveehouders die net flink hebben geïnvesteerd in een nieuwe stal en bijbehorende uitrusting, is dat beroerd nieuws. De lasten zijn voorlopig hoog, terwijl de opbrengsten flink achterblijven. Dat probleem hadden ze volgens LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn goed aangekund als in de voorbije jaren extra was afgelost en buffers waren gevormd. Sommige bedrijven hebben dat ook gedaan, maar veel veel groeiers niet. Daar zit nu de pijn.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Wat geldzorgen? Alles wat maar land heet minimale veraagprijs van 75.000,-- per ha.  Motto beter duur dan niet te koop.

 • haam

  extra aflossen is de  minst economische keus ,  ongeveer 3 % over afgeloste deel , beter is het dan vooruitbetaalde aflossing te noemen omdat je dan de aflossingen een tijdje kunt stil zetten  als het minder gaat of je kunt inderdaad een buffer vormen op je spaarrekening 0 tot 1 % rente   ook nog en je voorkomt dat je geen hogre rente hoeft te betalen bij gelegitimeerd rood staan ongeveer 6 % rente

 • agratax2

  @haam. Zou beleggen buiten je bedrijf geen betere optie zijn, als je een buffer wilt hebben, die ook nog een belastingvrije groei kan realiseren.

 • gerjan slingenbergh

  Grote bedrijven kunnen toch veel goedkoper produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.