RundveeOpinie

Echte ondernemers kiezen weidegang

FrieslandCampina vindt weidegang passen in het groene imago dat de zuivel bij verkoop nodig heeft. De onderneming geeft zelf het goede voorbeeld.

Zoals in de fabriek voor kindervoeding in Borculo. Daar is net €135 miljoen geïnvesteerd. Door duurzame olie te gebruiken wordt 15 procent minder CO2 uitgestoten. Het energieverbruik is met 20 procent gedaald.

“Daar blijft het niet bij”, vult Hanna aan. “Sinds kort draait FrieslandCampina in Nederland helemaal op groene stroom. Voor de helft afkomstig van ledenmelkveebedrijven. De energie komt uit zon, wind en biomassa. In Borculo wil FrieslandCampina overgaan op biogas, gewonnen uit hoofdzakelijk rundveemest. Dat komt via een 8 kilometer lange pijpleiding vanaf een vergistinginstallatie. Ze willen een groen imago en daar moet ook de boer zich op aanpassen”.

Mee eens. Maar er komt tegenstand. Duurzaam boeren vergt aanpassingen van boer en bedrijf. Het past vaak niet bij de rationele doelen die de boer nastreeft. Vooral grote bedrijven zijn ingesteld op het binnenhouden van koeien en de meest optimale productie. Dat bleek ondubbelzinnig bij Zembla. Maar het strookt niet met groene duurzaamheid.

“Toch zal het moeten”, vindt Hanna.”Een boer is ondernemer. Die moet verder kijken dan zijn eigen erf. Voor zijn product is de markt het belangrijkst. Als hij zelf zijn melk, kaas of yoghurt aan de man brengt is hij eigen baas. Als hij het levert aan een zuivelfabriek moet hij zich aanpassen aan de eisen van die fabriek. Voor de boer is melk het eindproduct. Voor de fabriek grondstof voor producten met een zo hoog mogelijke toegevoegde waarde.”

Daar moet een melkveehouder zich op aanpassen. Dat betekent onder meer weidegang. Hoe moeilijk ook voor sommigen, het is wel een vereiste als je aan een fabriek levert met duurzaam als uitgangspunt.

“Een boer die ondernemer is, zal naar de markt en dus naar zijn zuivelfabriek luisteren”, sluit Hanna af. “En anders moeten ze maar meer melkgeld inleveren om de weidepremie hoger te kunnen laten worden. Met als resultaat voor allen een hogere melkprijs.”

Beheer
WP Admin