RundveeOpinie

Dossier ernst

Nu er spijkers met koppen moeten worden geslagen drukt de zuivel zijn snor.

Eerst stoer met LTO samen optrekken en iets vaags over grondgebondenheid bedenken. Alsof dat de fosfaatproductie zou beteugelen. Indertijd ging de zuivel terecht van diergezondheid een duurzaamheidsitem maken. Nu, door de besluiteloosheid in dossier ernst, is er de laatste tijd enorm veel met vee gesleept. Veel boeren hebben de laatste tijd koeien uit Duitsland, Denemarken of België gekocht, met tientallen per bedrijf. Hoezo gezondheidsstatus. Anderen hebben varkensrechten gekocht in de veronderstelling zo een betere referentie te gaan scoren.

Het enige waar de zuivel nu mee komt, is een inleg voor nieuwe leden en deze boeren moeten de koeien weiden. Ik voel mij, en velen met mij, eigenlijk ongewenst lid van de coöperatie. En dat terwijl ik de duurzaamheidsaanpak in het algemeen overtuigd ondersteun. Het wordt tijd dat de zuivel de variatie in bedrijfsstielen gaat koesteren, in plaats van tegen elkaar uit te spelen. Er kunnen wel eens heel andere tijden komen. Gaan bouwen voor 20 procent meer melk, al piepen bij 5 procent en door verkeerd beleid vierhonderd mensen op straat. Toekomstvisie?

De mestproductie noopt ons tot maatregelen vanuit milieuoogpunt. Niks mis mee, aan de slag ermee. Maar ga dan niet sturen met allerhande betuttelende maatregeltjes zoals tot dusver. Die helpen niet. In Nederland past bij een hooggekwalificeerd agrarisch productieland een benadering dat management en marktwerking kunnen gaan sturen. Wederom, de bedrijfskringloopwijzer, niet vrijblijvend introduceren is de aanpak die bij onze boeren past. Dan kunnen we Europees concurrerend melk blijven produceren, waarbij we met enige opschaling nieuwe stallen blijven bouwen. Goed voor dierwelzijn, arbeidsvreugd en milieu.

LTO en zuivel, toon kont in de broek en ga referentie 2015 kiezen, zo dicht mogelijk bij de actualiteit. Houd dynamiek in de sector, maak fosfaatrechten tussen sectoren inwisselbaar. Verdere opschaling is wenselijk, enige intensivering van de veehouderij is vanuit maatschappij en rendement te verkiezen boven de verstikkende verknuffeling.

Beheer
WP Admin