RundveeOpinie

Compliment voor Zembla

Denk niet wit Denk niet zwart Denk niet zwart- wit Maar in de kleur van je hart

Een liedtekst van Frank Boeijen. Past precies bij de redactie van Zembla. Vorige week woensdag was het vervolg op de uitzending van veertien dagen geleden. Mijn mening daarover heb ik gegeven.

Ik wilde er niet weer over schrijven, maar een andere invalshoek schoot door mijn hoofd. Die met een compliment voor de redactie. Ze hebben precies bereikt wat hun hart zei: de schaalvergroting in de veehouderij in beeld brengen in de vorm van een zwartboek.

Daarvoor hebben ze het bekende recept uit redactiekeuken gehaald. Allerlei negatieve beelden tonen van het grote bedrijf en mooie plaatjes laten zien van de kleinere, biologische. Dat lukte uitstekend. De kreupele koe, de koe die met trekker uit stal werd gesleurd, de kalfjes eenzaam in de polyester hokjes. Daar tegenover de blije gezonde dieren van een biologische boer in de wei. Een schril contrast. Niet eerlijk en niet waar, maar helder gemaakt.

Boer Van Dorp, die van de vorige keer, werd ook van stal gehaald. Hij meldde weer dat hij koeien ziet als een soort machines. Toen Hanna dat hoorde schudde ze haar hoofd: “Bij ons zeggen ze wel dat een boer meer van zijn koeien houdt dan van zijn vrouw. Als dat bij Van Dorp ook het geval is, is dat niet best voor die vrouw”.

Ook de andere zwart-wit-denkers waren zorgvuldig gekozen. Prof. Van der Ploeg kwam weer even langs en ook Wijffels, de oud-topman van de Rabobank. In zijn tijd werden de meest intensieve stallen gebouwd in de varkens- en pluimveehouderij. Hij is nu bekeerd. En geeft de politiek de schuld.

Dan was er Frits van der Schans van het Centrum Landbouw en Milieu. Hij werd aangekondigd als deskundige. Evenals een paar andere onderzoekers, die in koor de schaalvergroting kraakten en bodem en boer als schuldige aanwezen. En de man van de Stichting Weidegang, die probeerde de weidegangregeling van de zuivelfabrieken te verklaren, maar die glansrijk de mist in ging. Hij kwam weinig verder dan ja en nee.

Dit alles kon voorzitter Piet Boer van FrieslandCampina, die in een keurige kaasfabriek deed wat hij kon, ook niet redden. Zo slaagde Zembla met vlag en wimpel in hun doelstelling: de groei in de veehouderij zwart maken.

Kunnen we als landbouw niet van hun methode leren?

Beheer
WP Admin