RundveeOpinie

Turkije stimuleert de melkveehouderij

Turkije is een goed land voor ondernemende melkveehouders. De melkprijs ligt in Turkije op 55 cent, de kalveren brengen €450 op en slachtkoeien bijna €3.000.

Alfemo Furniture Company is een grote winkelketen die meubels uit eigen fabriek verkoopt. Alleen al buiten Turkije heeft het bedrijf 160 winkels. In totaal werken er meer dan 1.000 medewerkers.

De eigenaren van Alfemo Furniture wilden hun geld beleggen door een melkveehouderij op te starten. De melkveehouderij kreeg de naam Yesildag en werd vijf jaar geleden opgericht. Het bedrijf staat in de omgeving van Konya, in het zuidwesten van Turkije. In totaal zijn er 2.700 dieren, waarvan 1.070 melkkoeien op 21 hectare grond. Het bedrijf koopt al het voer aan.

43 medewerkers werken in drie ploegen op Turks melkveebedrijf

Göksel Acar is de algemeen manager van het bedrijf, Erdem Korkmaz is de inkoopmanager. Hij houdt zich daarnaast ook bezig met de administratie. Twee dierenartsen verlenen veterinaire zorg en ondersteunen het bedrijf financieel. Dan is er ook nog een technisch dierenarts, Hij is tevens manager van een tweede locatie met 600 stuks jongvee in de leeftijd van 0 tot 17 maanden. Deze dieren worden gehouden voor de verkoop. Reden hiervoor is dat niet alle dieren 100 procent ziektevrij zijn.

Op het melkveebedrijf werken in totaal 43 medewerkers in drie ploegen. De eerste ploeg van acht medewerkers start om middernacht en werkt tot 8.00 uur. De dagploeg van 25 medewerkers verzet het werk van 8.00 tot 16.00 uur. Tot slot maakt de laatste ploeg van tien personen de dag vol van 16.00 tot 24.00 uur. De medewerkers werken hier zes dagen in de week voor een gemiddeld maandloon van €430. Zo’n 200 uur per maand werken voor dat salaris is iets wat we ons in Nederland niet kunnen voorstellen. Het personeel wordt met een busje gehaald en gebracht naar de plaats van bestemming.

Koeien melken en kalveren voeren

De koeien worden gemolken in een Westfalia zij-aan-zij rapid exit. De koeien gaan er drie keer daags doorheen, drie tot vier personen zijn er per melkbeurt zo’n vijf uur mee bezig. De gemiddelde productie per koe zit op 33 liter melk per dag, met 3,2 procent eiwit en 3,8 procent vet. Het celgetal is 230.000.

De kalveren krijgen tien weken melk volgens het voerschema van Alpuro Breeding. Ze worden gevoerd met Fok Uniek. De dieren worden opgefokt in iglo’s, waar ze brok en water krijgen. Na het spenen gaan ze langzaam over op ander voer en komen ze in groepshokken. Qua klimaat worden er een aantal aanpassingen doorgevoerd. De huidige hokken zijn wat te ‘open’, waardoor er te veel tocht is.

Turkije kent goede prijzen en ideaal landbouwklimaat

Kalveren brengen op dit moment veel geld op, €400 tot €500. Een oudmelkte koe die naar de slacht gaat, levert €2.750 op. De melkprijs zit op €0,55 liter.

De grondprijs is redelijk hoog in dit deel van Turkije. De grond is goed en er zijn veel liefhebbers voor. Grond kost ongeveer €70.000 per hectare. En dan te bedenken dat grond in andere gebieden in Turkije soms maar €7.000 per hectare kost.

Turkije kent een ideaal klimaat voor landbouw. Yesildag maakt hier dan ook dankbaar gebruik van. Het bedrijf kan zeven tot acht keer per jaar luzerne oogsten en twee keer per jaar een perceel mais verbouwen. Er is water genoeg en met een minimumtemperatuur van 5 tot 10 graden in de winter en maximaal 38 graden in de zomer is het klimaat perfect.

Turkse overheid stimuleert melkveehouders met subsidies

De Turkse overheid is erg blij met mensen die een melkveehouderij willen beginnen en stimuleert dit op allerlei manieren. Zo kunnen beginnende veehouders tot 40 procent subsidie krijgen voor het bouwen van een stal. Daarbij worden ze de eerste vijf jaar vrijgesteld van belasting. Ook kunnen ze de eerste vijf jaar rentevrij geld lenen. Al met al wordt het zo wel heel aantrekkelijk voor een ondernemend bedrijf om hier te investeren.

Beheer
WP Admin