RundveeOpinie

Personeel loopt weg bij Duitse boer

Boeren in Duitsland komen in de problemen door de invoering van het minimumloon begin dit jaar.

Alweer negen jaar geleden kwamen we als eerste Nederlandse boeren in een van de – naar wat we nu weten – winderigste en koudste delen van de Eifel. Destijds waren we een van de vijf ‘grote’ boeren in ons dorp. Maar dat is al lang niet meer zo. Want sinds bekend werd dat het melkquotum ging verdwijnen, ging een aantal boeren om ons heen groeien en anderen stopten ermee. Er zijn nieuwe stallen voor 250 tot 600 koeien gebouwd en er wordt nog steeds gebouwd.

Duitse boer werkt graag met personeel

Steeds duidelijker wordt dat niet alleen de kleinere boeren, die opvallend vaak niet meer door hun bank worden ondersteund, het moeilijk hebben. Ook de boeren om ons heen die enorm gegroeid zijn, komen langzamerhand in de problemen. In tegenstelling tot Nederlandse boeren, die met 100 koeien alleen werken en vaak met robots melken, werken Duitse boeren liever met personeel. In Duitsland bestond tot voor kort geen minimumloon. Sinds begin dit jaar is de wet zo aangepast dat veel lonen met wel 60 procent  werden verhoogd. Tot 2017 zal het minimumloon nog met €2,00 stijgen. Een enorme kostenpost erbij dus voor de Duitse boeren die graag met personeel werken.

Na de Poolse medewerkers nu de Roemeense

Ik hoor steeds meer boeren praten over personeel dat wegloopt. Een paar jaar geleden wilden de dorpelingen al niet meer voor €4,50 per uur melken. Sinds kort willen er ook geen Polen meer komen. Nu zijn de Roemenen aan de beurt, die ondanks het net ingevoerde minimumloon nog steeds veel te weinig per uur betaald krijgen. Van dat loon moeten ze ook nog eens hun onderkomen bij die boer betalen.  ‘Ach, wat die boer aan ze betaalt, verdient hij zo weer terug. Vergeleken met hun thuisland verdienen die mensen hier meer, dus zijn ze tevreden’, wordt soms opgemerkt. Maar voor hoe lang nog?

Beheer
WP Admin