RundveeOpinie

Niet doen, DOC

DOC staat op het punt een fusie aan te gaan met DMK in Duitsland. Op de ledenraadplegingen is weinig echt verzet.

“DOC moet dit niet doen”, vindt Hanna. “Het is een fusie uit armoede. De melkprijs is jaren lager dan die van FrieslandCampina. Dat willen de leden niet meer. Dan klinkt de lokroep van het grote DMK snel aantrekkelijk. Maar dat is het niet.”

Helemaal eens met Hanna. Ik heb even wat gegoogled en kwam bij de laatste Internationale melkprijsvergelijking van de LTO. Die spreekt boekdelen. Vanaf 2007 tot 2013 betaalde FrieslandCampina gemiddeld een melkprijs van 34,41 eurocent. DOC betaalde 33,11 en DMK 31,31. De fusiepartner van DOC betaalt structureel een veel lagere prijs en de laatste jaren is er praktisch geen verbetering te zien. Het brede pakket van DMK heeft dus, anders dan bij FrieslandCampina, geen verhogend effect op de melkprijs gehad.

Daarbij moeten we bedenken dat DMK in Duitsland geen slechte melkprijs heeft. De uitbetaalde melkprijzen liggen in Duitsland over de gehele linie centen lager dan in Nederland.

“Dat bedoel ik nou”, knikt Hanna.”Cijfers wijzen uit dat DMK een lagere uitbetalingcapaciteit heeft dan DOC. De verwachting dat die in de toekomst gelijk zal zijn aan FrieslandCampina is hetzelfde als geloven in Sinterklaas. De enige reden dat DOC-leden hiervoor kiezen is omdat ze niet op de oude voet verder willen. Dat is begrijpelijk. Maar om je dan in een avontuur met DMK te storten en koppelen aan een lagere melkprijs, is onverstandig. Daarom: doe dit niet DOC. “

“Wat dan wel?” vraag ik Hanna. “Oplossingen zoeken in Nederland. Desnoods de boel opsplitsen, wat je in het bedrijfsleven ook ziet. Met A-ware moeten er mogelijkheden zijn. Daar staat een sterke Fonterra op de achtergrond. Of samenwerken met andere zelfstandige coöperaties in ons land. Arla zou ook een oplossing kunnen zijn. Die hebben al een melkfabriek in Nijkerk. Daar past kaas en wei uit Hoogeveen prima bij. Alles is beter dan je toekomst in handen leggen van een Duitse coöperatie, die bewezen slecht betaalt.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin